Onderzoek SGP volgende week klaar
Het onderzoekje dat de SGP laat uitvoeren naar het gebruik van de Europese onkostenvergoedingen door EP-lid Belder kan begin volgende week al zijn afgerond. „Belder brengt maandag een bezoek aan een externe deskundige en zal hem al zijn bonnetjes laten zien”, aldus SGP-voorzitter Kolijn.
Kolijn noemt, op verzoek van de man zelf, de naam van de externe deskundige niet. „Het is iemand van buiten de partij, met verstand van zaken, die ook een goede reputatie heeft.” Zijn opdracht is „te toetsen of de visie van het partijbestuur dat Belder verantwoord met zijn onkostenvergoedingen om is gegaan, juist is”, aldus de partijvoorzitter.
Kolijn heeft er alle vertrouwen in dat Belder „dat deel van zijn onkosten dat hij niet in detail, via de daarvoor bestemde rubrieken, heeft verantwoord, wel degelijk kán verantwoorden.”
De SGP-top besloot dinsdagochtend niet mee te doen met het door de ChristenUnie opgezette externe onderzoek naar haar eigen europarlementariërs Blokland en Van Dam. De SGP kan zich niet vinden in de door de ChristenUnie gekozen onderzoeksopdracht, die inhoudt dat een extern accountantsbureau niet alleen de rechtmatigheid van de besteding van de onkostenvergoeding onderzoekt, maar ook de redelijkheid ervan. Kolijn: „Dat kan tot eindeloze discussies leiden. Want wat is redelijk? En als iets niet helemaal redelijk is, hoe zwaar moet je dat dan wegen?”
Ook was de SGP gebelgd over het feit dat de ChristenUnie eenzijdig het initiatief nam tot een onderzoek en dat ook in de publiciteit bracht, zodat de staatkundig gereformeerden bijna gedwongen werden daarbij aan te haken.
Hierdoor ontstond afgelopen maandag een crisis in de samenwerking tussen beide partijen. Europarlementariër Belder schortte zijn medewerking aan de verkiezingscampagne voorlopig op en zegt zich door de handelwijze van de ChristenUnie in zijn integriteit aangetast te voelen.
Inmiddels is de lucht weer enigszins geklaard. Dinsdagavond traden CU-leider Rouvoet en EP-lid Belder samen op, op een verkiezingsavond in Nunspeet, een avond waarvoor Belder aanvankelijk had bedankt. Aan het begin van de avond legden beide politici een verklaring af. De ruzieachtige sfeer was ondermeer ontstaan „door communicatiefouten”, meende Rouvoet. Belder gaf aan dat in een gezamenlijke maaltijd zaken waren uitgepraat en dat hij blij was nu toch op deze verkiezingsavond aanwezig te zijn. De SGP’er zal de komende tijd al zijn afspraken voor campagneavonden weer nakomen.
Behalve de CU-SGP-parlementariërs kwam vorige week ook minister Peijs van Verkeer in opspraak. Zij zou in de tijd dat ze EP-lid was niet goed zijn omgegaan met de vergoeding voor medewerkers. Inmiddels is bekend dat het Europees Parlement Peijs uitleg gaat vragen over deze kwestie. Dat heeft directeur-generaal financiën en financiële controle van het EP, Van Haeren, dinsdag meegedeeld. Er is volgens Van Haeren nog geen sprake van een officieel onderzoek.
NRC Handelsblad meldde vorige week dat Peijs als europarlementariër samen met CDA-kamerlid Verburg gebruikmaakte van een en dezelfde assistent. Peijs zou hier wel een volledige vergoeding voor hebben ontvangen van het Europees Parlement.
Het krantenartikel leidde ondanks een snelle reactie van de CDA-minister over die overmakingen tot vragen van PvdA-kamerlid Dijksma waarom zij het geld -een bedrag van iets meer dan 11.000 euro- pas terugstortte na vragen van de kant van de NRC. Premier Balkenende liet weten dat hij genoegen nam met de uitleg van de minister.