Kerk & religie

Armeniërs vluchtten in 1915 massaal naar Frankrijk

Het Turks-Ottomaanse Rijk, dat zich eeuwenlang ook uitstrekte over Europese landen zoals Griekenland en Albanië, brokkelde in de negentiende eeuw af doordat vele (christelijke) volken in opstand kwamen en de onafhankelijkheid uitriepen. Omdat de Turkse regering ook het Armeense volk als een bedreiging ging beschouwen, werd eind 1914 of begin 1915 besloten tot systematische uitroeiing van de Armeniërs.

Gerrit van Dijk
24 April 2017 15:40Gewijzigd op 16 November 2020 10:23
Monument in het Franse Aix-en-Provence (bij de Place de la Rotonde) ter gedachtenis aan de genocide op de Armeniërs. beeld Gerrit van Dijk
Monument in het Franse Aix-en-Provence (bij de Place de la Rotonde) ter gedachtenis aan de genocide op de Armeniërs. beeld Gerrit van Dijk

Deze volkerenmoord in 1915, waarbij naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs zijn omgekomen, wordt algemeen als de eerste genocide beschouwd. Alleen de Turken ontkennen tot op vandaag de genocide op de Armeniërs.

Armeense Kerk

De Armeense Kerk bestaat al sinds het jaar 300 en is daarmee een van de oudste christelijke kerken ter wereld. Om die reden duiden de Armeniërs hun nationale kerk het liefst aan als Armeens-Apostolische Kerk, omdat die volgens de overlevering door de apostelen Barthlomeüs en Thaddeüs werd gesticht. In het jaar 405 ontwierp de Armeense monnik Mesrop Masjtots het Armeense alfabet, zodat de Bijbel in de eigen taal kon worden vertaald.

De Armeense Kerk maakte de eerste eeuwen deel uit van het brede katholieke christendom van Europa. Haar hoofd, de ”catholicos” (gelijk aan patriarch), was aanwezig op het eerste concilie van Nicea (325). De kerk was het echter oneens met sommige uitspraken van de synode van Chalcedon over de christologie, en verbrak daarom de banden met de kerken die wel achter deze synode-uitspraken stonden. In de loop der tijden kende de Armeense Kerk golfbewegingen tussen een sterke geneigdheid tot rituelen en de reacties daarop van hervormingsbewegingen die de kerk terugriepen tot Bijbelse zuiverheid. Een bekende reformator in de kerk was de dichter-monnik Gregorius van Narek (951-1003).

Marseille

Omdat Armenië onder het Ottomaanse Rijk viel, bevond het kerkelijk centrum zich in Constantinopel/Istanbul. Tijdens de genocide in 1915 vluchtten vele Armeniërs naar andere landen. Vooral Frankrijk werd voor hen een tweede vaderland. In nogal wat Franse steden bevinden zich Armeense gemeenschapen; vooral Marseille kent een grote concentratie Armeniërs. In Marseille zijn ook vele Armeense kerken, van verschillende denominaties. Aguy Khayiguian, die hierboven aan het woord komt, behoort tot de Armeens-Evangelische Kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer