Binnenland

Zes OM’ers weg na integriteitsschendingen

Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn vorig jaar zes medewerkers ontslagen of uit eigen beweging vertrokken na integriteitsschendingen. Twee anderen kregen voorwaardelijk strafontslag. Dat blijkt uit een overzicht dat is opgevraagd door het ANP.

ANP
21 April 2017 16:29Gewijzigd op 16 November 2020 10:22

In totaal zijn vorig jaar 31 (vermeende) integriteitsschendingen onderzocht. De meldingen variëren van een stagiair die in de systemen heeft gezocht naar een familielid, tot ernstige financiële malversaties door een officier van justitie. De plaatsvervangend hoofdofficier die donderdag in het nieuws kwam omdat hij wordt verdacht van ontucht met een minderjarige jongen komt nog niet in het overzicht voor.

Meest in het oog springend in 2016 is een officier van justitie die was gedetacheerd bij de internationale organisatie voor aanklagers IAP en contributiegeld in eigen zak zou hebben gestoken. Hij nam zelf ontslag.

Een werknemer die seksueel ongepaste opmerkingen maakte, koos er ook voor om zelf op te stappen. Een medewerker die voor de tweede keer een ongewenst privécontact aanging kreeg strafontslag. Een ander kreeg ontslag na het meerdere keren raadplegen van de systemen voor privédoeleinden.

Het OM ontsloeg verder twee tijdelijke medewerkers. Eén met ongewenste privécontacten, een ander vanwege het achterhouden van informatie. Voorwaardelijk strafontslag was er onder anderen voor iemand die een dienstauto privé gebruikte.

Sinds medio 2012 zijn 169 meldingen onderzocht. Meestal leidde dat tot een sanctie: van een waarschuwing tot ontslag. Ook elf officieren van justitie - het OM heeft er zo’n achthonderd - kregen hiermee te maken.

Portefeuillehouder integriteit Kitty Nooy van het OM zegt dat de organisatie veel werk maakt van het integriteitsbeleid, maar vindt ook dat verbetering mogelijk is. Volgens haar worden vanuit de OM-onderdelen nog niet alle vermeende integriteitsschendingen consequent aan het Bureau Integriteit gemeld en moet het „beter in het systeem om à la minute te melden”.

Om het bewustzijn rond integriteit te versterken, is een theatervoorstelling ontwikkeld met voor de OM’ers herkenbare situaties, die moet helpen dilemma’s bespreekbaar te maken.

Vorig jaar is ook een speciale commissie ingesteld die zicht houdt op de afdoening van integriteitsincidenten. Die moet voorkomen dat in de ene regio zwaarder of lichter wordt gestraft dan in een andere regio.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer