Vliegeren met power
Een mens zou jaloers worden op mantelmeeuwen die zich heerlijk laten voortblazen door de wind. Iets van dat gevoel kun je ervaren tijdens een workshop powerkiten. Vliegeren, maar dan met power.
Get there before the rest of Europe catches on; wees er voordat de rest van Europa het ontdekt. Dat schreven de redacteuren van de beroemde reisgids Lonely Planet vorig jaar mei over Texel. Het Nederlandse Waddeneiland stond als tip nummer 9 in de lijst van interessantste bestemmingen voor 2016.
Volgens Lonely Planet staat het eiland bol van de activiteiten: „van boottochten tot paardrijden en parachutespringen.” Teambuilding Texel is er een voorbeeld van: het bedrijf biedt welgeteld 27 activiteiten aan, waaronder brandingkajakken, boogschieten, mountainbiken, solexrijden, strandzeilen en overleven op zee.
Op de laatste dag van augustus staat de afspraak dat Teambuilding Texel een workshop op maat zal geven over powerkiten. Vliegeren met power dus. Het bedrijf geeft de minicursus bij paal 9, op het strand van de Hoornderslag bij Den Hoorn, de zuidwestkant van Texel. Direct bij de strandopgang staat een bordje van het bedrijf dat naar rechts wijst.
Zweven op de wind
Voor vliegeren heb je rust en ruimte nodig. Dus de deelnemers aan de workshop moeten eerst de ongeveer tachtig strandhuisjes voorbijlopen voordat het wat rustiger wordt op het strand. Helemaal aan het eind van de rij huisjes staan twee containers met de oranje letters TT erop tegen de duinenrand aan. Er is echter geen mens te bekennen.
Heel erg is dat niet. Op 250 meter afstand van de drukke strandopgang is het hier al heerlijk rustig. Zonaanbidders hebben blijkbaar niet zo veel zin om een stukje te lopen. Alleen enkele wandelaars, al dan niet met hond, komen voorbij.
Op de strekdammen zitten tientallen meeuwen. Soortgenoten zwieren over het water. Het lijkt alsof ze hun vleugels niet bewegen en puur door de wind in de lucht blijven. Zou dat nu het leuke zijn van vliegeren? De wind gebruiken om een vlieger in de lucht te houden? Nog beter: om zelf de kracht van de wind te voelen door het vliegertouw heen?
Voorlopig laten de mensen van Teambuilding Texel op zich wachten. Na een telefoontje wordt duidelijk dat de afspraak vergeten is en dat de fotograaf twee dagen eerder de laatste workshop van het seizoen heeft bijgewoond. In de zomervakantie organiseert het bedrijf de workshops voor toeristen, de rest van het jaar voor bedrijven.
De enige mogelijkheid om toch de kunst van het powerkiten onder de knie te krijgen, is naar het kantoor van Teambuilding Texel te komen. Er zit niets anders op dan afscheid te nemen van het strand en op een weiland ergens tussen Den Burg en De Koog te gaan oefenen.
Eventmanager Juliët ten Wolde (24) laat in het magazijn verschillende powerkites zien: „We hebben vliegers van 1,9 meter breed tot wel 5 meter breed. Tijdens een workshop beginnen we met de kleinste en geven we op het laatst een demonstratie met de grootste.”
Ten Wolde haalt een powerkite van 2,6 meter breed uit de schuur en spreidt hem uit op het gras. Vervolgens pakt ze twee handvatten waarom vliegerlijnen gewikkeld te zitten. „Kijk, die moet je met een kattenoogje vastmaken aan de vlieger.”
De jonge Texelaar doet de knoop voor. „Zo, nu kun je de hele lijn afrollen en uitlopen.” Zo’n 20 meter verder zijn de lijnen om de handvatten op. Tijd om de powerkite op te laten. De vlieger bestaat uit een soort matras met luchtgaten. Zodra er maar een beetje wind in die gaten komt, wil de vlieger al de lucht in.
Achtjes
De kunst blijkt om zo veel mogelijk wind in de luchtgaten te krijgen. „Als je hem recht voor je houdt, gebeurt er niets. Maar zodra je naar links of rechts stuurt, hapt het matras lucht en begint hij te werken.”
Een keer naar links sturen door de linkerlijn naar je toe te trekken is niet zo moeilijk. Maar de vlieger duikt naar de grond en is met geen mogelijkheid uit de duikvlucht te halen. „Probeer achtjes te maken”, adviseert Ten Wolde. „En blijf ongeveer op dezelfde plek met je rug in de wind staan. Houd je armen voor je lichaam.”
Nadat de vlieger een keer of drie is neergestort, hebben de adviezen van Ten Wolde effect en blijft hij in de lucht. „Probeer hem nu eens in de powerzone te krijgen, dat is ongeveer 1 meter boven de grond.” Is de vlieger net mooi in de lucht, moet hij omlaag om het echte powerkiten te voelen. Maar het blijkt de moeite waard. Hoe lager de vlieger komt, hoe harder hij trekt. Iets van de power stroomt door de vliegerlijnen.
Helaas, de eventmanager moet weer verder met haar werk op het kantoor. De lijnen worden weer netjes om de handvatten gerold, de vlieger gaat opgevouwen in een tasje naar de schuur. Daar staat ook de 5 meter brede vlieger.
Stel je nu eens voor dat die op het strand de lucht in ging. Daar is meer wind, meer power dus. Als hij even later op de duinen afscheid van de zee neemt, probeert de beginnende vliegeraar met de ogen dicht zich daar een voorstelling van te maken. Wie weet is er dan zo veel power dat de vliegeraar een stukje door de lucht vliegt. Net als de mantelmeeuw.
Abonneedag naar Texel
Deze krant organiseert op zaterdag 13 mei een bustocht naar Texel vanuit Meerkerk en Ridderkerk. Abonnees gaan met een IVN-gids op excursie in een Texels natuurgebied of kunnen kiezen voor een rondrit per bus onder leiding van een gids. ’s Middags bezoeken de deelnemers Museum Kaap Skil, een scheepvaart- en openluchtmuseum met veel informatie over de jutterij en oude ambachten.
Aanmelden kan via rd.nl/abonneevoordeel onder abonneedagen of bellen naar abonneeservice 055-5390498.
Op eigen gelegenheid naar Texel? RD-abonnees krijgen 15 procent korting op de entreeprijzen bij Museum Kaap Skil. Download de kortingsbon via rd.nl/abonneevoordeel onder uit in nl.