Biologische braadworst met ingrediënten uit Luthers tijd
Een biologische slager uit het Duitse Cölbe heeft ter gelegenheid van het 500-jarige Reformatiejubileum een Lutherbraadworst op de markt gebracht. De worst is gemaakt van pure ingrediënten die al in Luthers tijd voorkwamen, berichtte de Duitse nieuwsdienst Idea dezer dagen.
Het idee ontstond bij slager Andreas Lauer toen hij met zijn verkoopwagen op de markt in Marburg, een van de Luthersteden, stond. In 1529 voerden de reformatoren Luther en Zwingli daar, op uitnodiging van landsheer Philips van Hessen, een godsdienstgesprek over de avondmaalsleer.
De slager vroeg in Marburg na welke kruiden er in de middeleeuwen werden gebruikt bij de bereiding van het eten. Met deze informatie ontwierp hij zijn eigen worstenmix. Aan het vlees voegde hij fijngestampte appel toe. Dat zou in Luthers tijd gebruikelijk zijn geweest.
De worst blijkt bij veel klanten in de smaak te vallen en blijft dit jaar dan ook in het assortiment.
Videolessen over Reformatie
Voor nog geen 4 euro per maand is het mogelijk om een onlinecursus over de Reformatie te volgen. De videocursus, Reformatie Nu, is een initiatief van AKZ+, een samenwerkingsverband van de theologische universiteiten in Apeldoorn en Kampen en hogeschool Viaa te Zwolle.
De cursus neemt „allerlei ideeën en praktijken die de Reformatie heeft voortgebracht” onder de loep. „Belangrijke personen, interessante weetjes, stevige kost, hete hangijzers, stof tot gesprek en praktische tips komen aan bod.” De in totaal ruim dertig lessen verschijnen op de site weetwatjegelooft.nl. Bij elke videoles worden ter verdieping ook leestips en verwerkingsvragen gegeven. De videolessen kosten 3,95 euro per maand.
Deense dominees in Hasselt
Een groep van 25 Deense predikanten brengt zaterdag een bezoek aan Hasselt in Overijssel. De groep krijgt van Refo500-directeur prof. dr. H. J. Selderhuis een rondleiding door het historische centrum. Hij schenkt aandacht aan „de rijke historie en het goed geconserveerde religieus erfgoed van Hasselt. Niet alleen als Hanzestad, maar ook als een van de oudste bedevaartsplaatsen in Nederland heeft Hasselt een indrukwekkend verleden.”
Voordat de predikanten aan hun wandeltour beginnen, ontvangt wethouder Visserman van de gemeente Zwartewaterland, waarvan Hasselt deel uitmaakt, hen op het oude raadhuis.
Expositie over Luthereffect
In het Deutsches Historisches Museum in Berlijn is vorige week de tentoonstelling ”Het Luthereffect. 500 jaar protestantisme in de wereld” van start gegaan. De expositie is gewijd aan de wereldwijde invloed van de Reformatie door de eeuwen heen. Daarbij worden niet alleen de overeenkomsten, maar ook de verschillen in het protestantisme voor het voetlicht gehaald.
Op de Wartburg in Eisenach is vanaf 4 mei de tentoonstelling ”Luther und die Deutschen” te zien. Op 13 mei start in Wittenberg ”Luther! 95 Schätze – 95 Menschen.” De drie nationale exposities worden in Duitsland gezien als hoogtepunten van het Reformatiejaar.