Binnenland

Werkgevers: spaarloon inzetten voor prepensioen

De werkgevers zijn het eens over een compromisvoorstel over prepensioen en verlofsparen. Ze willen dat iedereen met 62,5 jaar met prepensioen zou moeten kunnen. Dat zou gefinancierd moeten worden door onder meer het spaarloon in te zetten. Ook het budget voor het pc–privéproject (het met fiscale steun aanschaffen van een pc door werknemers) zou moeten worden aangewend.

ANP
18 May 2004 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

De meest betrokken ministers hebben het plan dinsdag besproken. Minister Zalm van Financiën is er volgens ingewijden niet enthousiast over. Hij noemde het „geen hervorming van het stelsel". Voor minister De Geus van Sociale Zaken is het wel bespreekbaar, mits de werknemers er mee kunnen instemmen.

Tot begin dinsdagmiddag wezen FNV en CNV het werkgeversplan echter af. „Het is nog steeds onvoldoende. Uiteindelijk gaat het om de ruimte die het kabinet gaat bieden. In dat opzicht ziet het er somber uit" aldus dinsdag een woordvoerster van de FNV.

Het kabinet heeft eerder een prepensioenleeftijd van 63,5 jaar op tafel gelegd. De sociale partners willen dat iedereen op zijn 62e met pensioen zou kunnen. Maar de sociale partners zijn onderling verdeeld. Werkgeversorganisatie VNO–NCW zette tot dusver in op een prepensioenleeftijd van 63 jaar.

VNO–NCW heeft de compromisvariant van 62,5 jaar bedacht. Vorige week kwamen de werkgevers in het midden– en kleinbedrijf MKB–Nederland al met een soortgelijk plan, maar kreeg toen onvoldoende steun. De organisatie houdt nu formeel vast aan een prepensioenleeftijd van 62 jaar, maar is wel bereid een halfjaar op te schuiven.

Het nieuwe element in het werkgeversplan is dat ook het spaarloon wordt ingezet om het prepensioen te financieren. Het gaat om enkele honderden miljoenen euro’s. VVD–minister Zalm heeft hier moeite mee. Hij wees er dinsdag op dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het spaarloon overeind blijft.

Het conflict tussen kabinet en sociale partners over prepensioen en verlofsparen komt dinsdagavond aan de orde in het traditionele voorjaarsoverleg. Als de partijen er dan niet in slagen een akkoord te bereiken, valt het kabinet terug op zijn oorspronkelijke voornemen om het sparen voor prepensioen met fiscale steun onmogelijk te maken.

Dat zou betekenen dat iedereen tot zijn 65e moet blijven doorwerken. In dat geval komen ook de eerdere afspraken tussen kabinet en sociale partners over loonmatiging op de tocht te staan. „Het wordt een spannende dag", aldus minister De Geus dinsdagochtend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer