Oude Pniëlkerk straks publiekstrekker Veenendaal
De voormalige christelijke gereformeerde Pniëlkerk in Veenendaal wordt een „bijzondere plek” die ervoor moet zorgen dat meer (nieuwe) bezoekers langer verblijven in het centrum van Veenendaal en er vaker terugkomen.
Dat is een programmapunt in een woensdag bekendgemaakt actieplan dat van Veenendaal een toekomstbestendige „vitale winkelstad” moet maken.
De gemeente heeft het ”Programmaplan vitale Winkelstad!” samen met ondernemers, pandeigenaren, culturele instellingen en andere belanghebbenden opgesteld. Doel ervan is dat „winkelstad Veenendaal weer dé binnenstad van de regio wordt, om te winkelen, te ondernemen, te werken en te verblijven.” De gemeenteraad bespreekt het komende maand.
Diverse acties moeten ertoe leiden dat er meer bezoekers naar het centrum komen en er langer verblijven, dat de leegstand afneemt, er meer ondernemers starten en het aantal arbeidsplaatsen groeit. Door te streven naar meer activiteiten en evenementen in het centrum, vooral in de weekeinden en vakantieperioden, moet de sfeer en beleving van het centrum verbeteren.
Voor het parkeren in de binnenstad wordt met de betrokken partijen de mogelijkheid van een „parkeerloyaliteitssysteem” onderzocht. „Bezoekers ontvangen als beloning op een aankoop punten die zij kunnen inzetten als korting op hun parkeerkosten. Bij voldoende aankopen hoeft de bezoeker zelfs helemaal geen parkeergeld meer te betalen”, aldus de gemeente.
Bier brouwen
Over een nieuwe bestemming voor de Pniëlkerk aan het Dr. J. G. Thoomesplein wordt al geruime tijd gesproken. Het Stadslab Veenendaal, een „denknetwerk” van plaatselijke ondernemers en architecten, stelde vorig jaar voor het leegstaande kerkgebouw te ontwikkelen als stadswaag.
Verschillende kleine ondernemers zouden een collectief kunnen vormen dat in het pand activiteiten ontplooit. Gedacht wordt aan (nieuwe) ambachten, zoals het brouwen van bier. Anders opties zijn het testen van een winkelconcept of tijdelijke verkoop van dagverse producten. Ook horeca kan er een plek krijgen. Diverse partijen hebben belangstelling getoond. Het uitwerken van een integraal plan is lastig gebleken omdat er veel onzekerheid is over het doorgaan van het project.
De afdeling Veenendaal van Bouwend Nederland, de organisatie van bouw- en infrabedrijven, partijen uit het onderwijs en enkele lokale adviseurs hebben zich nu bereid verklaard om in het project deel te nemen als de gemeenteraad in mei zijn fiat geeft. De gevel van de Pniëlkerk zal „stijlvol” worden opgeknapt. Gezamenlijk wordt „het beste plan” voor de exploitatie bedacht. Daarin zou ook ruimte moeten zijn voor stageplekken voor het onderwijs.
Laatste kerkdienst
De Pniëlkerk dateert van 1913. De plaatselijke gereformeerde gemeente nam haar in januari 1914 officieel in gebruik als Hoofdstraatkerk. Tot circa 1960 was de hoofdingang namelijk aan de zijde van de Hoofdstraat. Na de schorsing van voorganger ds. R. Kok in 1950 kwam de toen ontstane gereformeerde gemeente buiten verband er samen.
Zij sloot zich in 1956 aan bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Sindsdien werd de naam Pniëlkerk gebruikt. In 2008 werd er de laatste kerkdienst gehouden omdat de christelijke gereformeerde Pniëlkerk elders in Veenendaal, aan de Gandhistraat, een nieuw kerkgebouw in gebruik nam. De oude Pniëlkerk is nu eigendom van de gemeente Veenendaal.