Binnenland

SGP: Eigen onderzoek uitgaven Belder

Op dringend verzoek van SGP-europarlementslid Belder laat het partijbestuur van de SGP zelf een extern onderzoek verrichten naar de uitgavenverantwoording van zijn onkostenvergoeding. De partij doet niet mee aan het door de ChristenUnie opgestarte onderzoek naar de onkostenvergoeding van de parlementariërs Blokland en Van Dam.

Redactie politiek
18 May 2004 12:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:14
APELDOORN - De samenwerking tussen ChristenUnie en SGP in het Europees Parlement verkeert in een crisis. Afgevaardigde Belder van laatstgenoemde partij verklaarde maandagavond: „Er is op dit moment geen werkbaar klimaat om met elkaar verder te gaan.”
APELDOORN - De samenwerking tussen ChristenUnie en SGP in het Europees Parlement verkeert in een crisis. Afgevaardigde Belder van laatstgenoemde partij verklaarde maandagavond: „Er is op dit moment geen werkbaar klimaat om met elkaar verder te gaan.”

Het hoofdbestuur van de SGP vond een nieuw onderzoek naar de handel en wandel van Belder niet nodig. Maar in een crisisberaad vanmorgen in Den Haag besloot zij, op nadrukkelijk verzoek van de SGP-europarlementariër zelf, toch een onderzoek te laten uitvoeren door middel van een extern bureau. Partijvoorzitter Kolijn: „Het partijbestuur staat nog steeds op het standpunt van vorige week dat er voldoende materiaal op tafel ligt om duidelijk te maken dat Belder integer en juist heeft gehandeld. Daar hebben wij nog altijd alle vertrouwen in. Voor ons had extra onderzoek niet gehoeven. Belder heeft vanmorgen echter gezegd: Gezien alle publiciteit en commotie die ontstaan is, wil ik die visie van het hoofdbestuur toch extern laten toetsen.”

Het was vanmorgen nog niet bekend wie het desbetreffende onderzoek gaan uitvoeren.

Met het besluit van vandaag neemt de SGP nogmaals nadrukkelijk afstand van het externe onderzoek dat de ChristenUnie laat uitvoeren naar haar parlementariërs. Met de door de CU geformuleerde onderzoeksopdracht kon Belder en kon het SGP-bestuur absoluut niet leven. Kolijn: „De onderzoeksopdracht van de CU is zodanig geformuleerd dat je er alle kanten mee op kunt. De ChristenUnie wil niet alleen onderzoek naar de rechtmatigheid van het gebruik van de onkostenvergoedingen door onze parlementariërs, maar ook naar de redelijkheid ervan. Dat leidt tot eindeloze discussies. Op die manier zul je altijd wel iets vinden waarop kritiek te leveren valt. Maar hoe zwaar ga je dat dan wegen? Zo blijf je bezig.”

CU-voorzitter Van Daalen geeft toe dat de onderzoeksopdracht niet alleen cijfermatig meetbare onderzoeksvragen bevat. „Wij willen ook weten of onze parlementariërs zich aan de bekende gedragscode hebben gehouden. Die gedragscode is multi-interpretabel, dus dat zal niet gemakkelijk worden.”

Toch is het mogelijk dat de instantie die Belders onkostenvergoedingen gaat onderzoeken, zich eveneens richt op de gedragscode. Kolijn: „We zullen die instantie zelf haar onderzoeksvragen laten formuleren. Zij zal er vrij in zijn hoe zij het onderzoek gaat uitvoeren. Zij mag ook zo diep spitten als zij zelf wil. Wel willen wij dat het onderzoek op zeer korte termijn wordt afgerond. Deze week zal wel niet lukken, maar het moet heel snel.”

Ook de ChristenUnie maakt vaart met ’haar’ onderzoek. Twee weken vóór 10 juni moet het af zijn. Met de nu gekozen werkwijze lijken SGP en ChristenUnie een crisis in een samenwerking te hebben bezworen. Die crisis ontstond maandag toen Belder tegenover deze krant aangaf op dit moment geen basis meer te zien voor samenwerking met de CU. Hij had al zijn campagneactiviteiten opgeschort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer