Zangvogeltjes redden elkaar
Wilde vogels blijken elkaar te kunnen redden uit levensbedreigende situaties. Van sommige diersoorten als dolfijnen en mieren was dit gedrag al bekend, maar Nederlandse onderzoekers ontdekten dat ook de seychellenzanger een heldhaftige inborst heeft.
De zangvogeltjes op de Seychellen helpen met gevaar voor eigen leven hun familieleden als er kleverige boomzaden in hun vleugels blijven plakken. Dat ontdekten Martijn Hammers en Lyanne Brouwer op het eiland Cousin in de Indische Oceaan. De vogeltjes kunnen daardoor slechter vliegen en sterven sneller.
Familieleden van het slachtoffer blijken met hun snavel de zaden los te plukken en trekken, ook al lopen ze daarbij het risico dat ze er zelf aan blijven plakken. Volgens Brouwer is dit erg bijzonder. De redder moet namelijk door hebben dat de ander in gevaar is, maar ook de oorzaak van het gevaar herkennen en de juiste actie ondernemen. Daarnaast loopt de redder zelf gevaar. Het reddend gedrag zou een aanwijzing kunnen zijn dat dieren empathie vertonen, maar daarvoor is meer onderzoek nodig, stelt hij.
Hammers is onder meer verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en Brouwer aan het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO. Hun onderzoek werd betaald door de onderzoeksorganisatie NWO.