Binnenland

„Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas”

Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de Rijkskas terecht. Financiële instellingen, zoals verzekeraars en banken, mogen het geld nu nog houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

ANP
8 April 2017 09:34Gewijzigd op 16 November 2020 10:15

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro’s. Zo’n onbeheerde nalatenschap wordt soms afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf, aldus een woordvoerder van het ministerie na een bericht zaterdag in het AD.

Het bedrijf plaatst elk jaar advertenties in kranten om aandacht te vestigen op zijn bestaan en de mogelijkheden een nalatenschap af te laten wikkelen.

Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden voortaan altijd aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hij roept financiële instellingen op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank.

De Volksbank - in handen van de Nederlandse staat - vroeg het Rijksvastgoedbedrijf eerder dit jaar om onbeheerde nalatenschappen namens de overheid te beheren. Wanneer onduidelijk is of zich misschien niet toch iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas. Daar blijft het twintig jaar beschikbaar voor rechthebbenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer