Mogelijk vertrekcentrum in Ter Apel
Mogelijk komt er een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel in Groningen. De gemeente Vlagtwedde is door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd of ze bereid is het huidige asielzoekerscentrum in Ter Apel om te zetten in zo’n vertrekcentrum.
Het college van Vlagtwedde staat daar niet onwelwillend tegenover, meldde een woordvoerster van de gemeente maandag. De gemeente wil zich eerst goed laten informeren over de gevolgen en mogelijke risico’s."
In een vertrekcentrum worden uitgeprocedeerden acht weken lang voorbereid op hun terugkeer. Het gaat om mensen die nog onder de oude Vreemdelingenwet, voor april 2001, hun asielaanvraag indienden. De komende jaren zullen 26.000 van hen uitgeprocedeerd raken en uitgezet worden. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken ving eerder bot in Eindhoven, Dongeradeel en in Hilversum en Laren, die vertrekcentra binnen hun gemeentegrenzen afwezen.
De gemeenteraad van Vlagtwedde wordt over het verzoek geïnformeerd, waarna het voorstel op 27 mei wordt behandeld in een raadscommissie. Op 7 juni zal de raad een besluit nemen over het verzoek. Ter Apel fungeerde voorheen al enkele jaren als een verwijdercentrum voor afgewezen asielzoekers.
Burgemeester J. Broertjes van Vlagtwedde zegt dat het in eerste instantie zou gaan om een periode van drie jaar. De burgemeester beseft te maken hebben met een gevoelige kwestie. „Dit soort besluiten moeten we desondanks ook nemen. Het gaat om een deel van de uitvoering van een democratisch genomen besluit", aldus Broertjes. Hij is niet huiverig voor acties of verstoringen van de openbare orde. „Ter Apel heeft een lange traditie op dit terrein", zegt hij.
„De gemeente en de betreffende instellingen hebben in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met diverse instellingen voor asielzoekers. En de burgers ook. Het zal voor de burgers bovendien waarschijnlijk niet veel veranderen". In het huidige asielzoekerscentrum werken tientallen mensen. „De werkgelegenheid is voor onze economisch kwetsbare regio inderdaad belangrijk."