Vastgoedhandelaar Endstra omgekomen bij moordaanslag
Vastgoedhandelaar Willem Endstra (51) is maandagmiddag neergeschoten in Amsterdam en aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie maandag laten weten. Endstra overleed in het ziekenhuis.
Endstra is vlak bij zijn kantoor, Convoy bv, aan de Apollolaan neergeschoten. Dit is tegenover het Apollo First hotel. De politie heeft de wijde omgeving afgezet. Omstanders zagen hoe het ambulancepersoneel probeerde Endstra te reanimeren.
Bij de schietpartij is ook nog een andere persoon lichtgewond geraakt. Over de identiteit van dit slachtoffer wil de politie niets zeggen. Het is nog niet bekend of er één of meerdere schutters waren. De politie is bezig met een uitgebreid buurtonderzoek. Volgens eerste informatie zijn er niet heel veel mensen getuigen geweest van de schietpartij.
De politie weet niet hoe de dader, of daders zijn weggevlucht. Omstanders hebben wel gezien dat er een zwarte Mercedes met de sleutels nog in het contact om de hoek van het plaats delict stond. De politie heeft inmiddels een signalement van een dader en is op zoek naar deze persoon.
„Ik hoorde de schoten, terwijl ik in de stoel lag," zei een patiënt van de tandartsenpraktijk die schuin tegenover de plek van de schietpartij is. Volgens de man wilde Endstra net in een blauwe BMW stappen toen hij werd neergeschoten. De man zei dat de helicopter van de politie direct ter plaatse was.
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam verdacht Endstra lange tijd van het witwassen van crimineel geld. Endstra ontkende zondag voor de televisie nog elke betrokkenheid bij de misdaad. Alle aantijgingen van de afgelopen veertien jaar hierover waren volgens hem „volstrekte lariekoek". De rechtbank in de hoofdstad concludeerde donderdag nog dat het „hoogst onwaarschijnlijk" is dat een strafrechter Endstra hiervoor zal veroordelen.
Endstra werd in de publiciteit bekend als ’bankier van de onderwereld’. Hij zou een belangrijke schakel vormen tussen de boven– en onderwereld en criminelen helpen hun zwarte geld wit te wassen. Omdat hiervoor onvoldoende bewijs was, mocht het OM van de rechtbank in Amsterdam Endstra hiervoor niet vervolgen. De aanklagende instantie mocht van de rechter wel verdergaan met het onderzoek naar de vastgoedmagnaat in de zogenoemde Bouwfondszaak. Justitie verdacht hem in deze van valsheid in geschrifte bij de overdracht van onroerend goed.
In maart vorig jaar noemde een aantal informanten van de politie, na de liquidatie op Heineken–ontvoerder Cor van Hout, Endstra als „mogelijk volgend slachtoffer". Het was dan ook opvallend dat Endstra zondag op televisie zijn verhaal vertelde. In 2002 plaatste het tijdschrift Quote een foto van Endstra in gezelschap van Heineken–ontvoerder Willem H. Endstra was daar toen zeer ongelukkig mee, omdat hij herkenning vreesde, waardoor zijn veiligheid in gevaar zou kunnen komen. De vastgoedhandelaar probeerde toen vergeefs via de rechter het bewuste Quote–nummer uit de roulatie te houden.
De zakenman kwam voor het eerst in 1992 publiekelijk in beeld, toen justitie hem verdacht van het wisselen van geld voor een XTC–bende. De leider van die criminele organisatie kreeg tien jaar cel, maar Endstra hoefde niet voor de rechter te komen. Hij zou justitie in 1995 ruim 1 miljoen euro hebben betaald om zo een mogelijke strafvervolging te voorkomen. Endstra ontkende dit zondag met klem. Hij benadrukte dat hij zijn eventuele strafvervolging in deze zaak helemaal niet heeft afgekocht.
In 2002 kwam Endstra weer in opspraak. Toen verklaarde topcrimineel J. Mieremet in een interview in De Telegraaf dat de vastgoedmagnaat de bank van de onderwereld was. Wat de beweegredenen zijn geweest om dit te verklaren, is Endstra naar eigen zeggen onduidelijk. Vervolgens gaf hij echter toe dat hij zakelijke problemen met de partner van Mieremet had gehad.