HHJO-kinderappel Genemuiden: Hand aan de mond en roepen
„Wat doe je als je het moeilijk hebt?”, vraagt HHJO-jeugdwerkadviseur Hendrik-Jan van Nieuw Amerongen tijdens het HHJO-kinderappel 2017 in Genemuiden. Kinderen steken vingers omhoog. Een jongen antwoordt in de microfoon. „Roepen!” Juist, zegt Van Nieuw Amerongen: „Hand aan de mond houden en roepen tot God!”
De Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO) organiseert dit jaar het Kinderappel 2017 op vier plaatsen. Zaterdag waren Genemuiden en Putten aan de beurt. Het thema was: ”Manasse, een gevangene bekeerd”. Volgende week zijn er bijeenkomsten in Kesteren en Sommelsdijk.
Aan de bijna 600 aanwezigen in de Bethelkerk van de hersteld hervormde gemeente van Genemuiden geeft HHJO-jeugdwerkadviseur Van Nieuw Amerongen eerst een lesje ”stil-worden-in-3-seconden”. Daarna helpt de jeugdwerkadviseur –met gebaren erbij– Psalm 50 vers 15 uit het hoofd leren. Nadat de tekst „Roep Mij aan in de dag der benauwdheid, Ik zal u er uithelpen, en gij zult Mij eren”, door alle jongeren zonder haperen is opgezegd, begint ds. L. M. Jongejan met zijn Bijbelvertelling over koning Manasse.
Volgens ds. Jongejan, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld (Pniëlkerk), wordt Manasse gewaarschuwd maar wil hij niet luisteren. Manasse zag als zoon van de godvrezende koning Hizkia dat zijn vader in woord en daad toonde de Heere lief te hebben. Ondanks raadgevingen thuis, verzet Manasse zich willens en wetens tegen de ware godsdienst en gaat de afgoden dienen. „Manasse vindt alles leuk wat de Heere verbiedt. In plaats van voor de Heere te buigen, buigt hij voor alle mogelijke afgoden, zoals zon, maan en sterren. In plaats van de levende God, vereert hij stenen afgoden zonder hart”, aldus ds. Jongejan. Hij wijst er de kinderen op dat zij de Heere verdriet doen door van Hem af te wijken.
De Barneveldse predikant zet daartegenover de genade van God. In het geval van Manasse stuurt de Heere de profeet Jesaja om hem een halt toe te roepen op zijn heilloze weg. Als niets en niemand koning Manasse lijken te kunnen stoppen in zijn hang naar de afgoden, dan straft de Heere hem door een gevangenschap in Babel. „In de cel in Babel, met kettingen gebonden, heeft Manasse tijd om na te denken over zijn zondige leven. Hij krijgt berouw. Als hij met tranen erkent en belijdt dat hij de Heere op het hart getrapt heeft, dan hoort de Heere. Hij vergeeft Manasse zijn zonden.”
Ds. Jongejan wijst op de waarheid van de geleerde tekst van psalm 50 vers 15. De predikant verwijst naar de woorden uit een kindergebed: „schoon mijne zonden vele zijn, maak om Jezus’ wil mij rein.” Volgens ds. Jongejan drukken de woorden „om Jezus’ wil”, precies uit waarom de Heere vele en grote zonden kan vergeven zoals ook uit het leven van Manasse is gebleken.
Na het hoofdprogramma krijgen de kinderen gelegenheid op de pleinen rondom het kerkgebouw spelletjes te doen of te knutselen. Jongeren uit de hoogste groepen van de basisschool komen ondertussen samen in een zaal van het kerkgebouw, waar Jaap Visscher uit Genemuiden een presentatie geeft over het werk van Gevangenenzorg Nederland. Visscher, die als vrijwilliger bij Gevangenenzorg Nederland is betrokken, vertelt hoe de internationale organisatie Prison Fellowship werd opgericht door Charles Colston. Deze Colson was de naaste medewerker van de Amerikaanse president Nixon. Colson kreeg vanwege zijn aandeel in het Watergate-schandaal een gevangenisstraf opgelegd. Eenmaal vrijgekomen richtte Colson de christelijke organisatie Prison Fellowship op. Sindsdien bezoeken vrijwilligers van Prison Fellowship overal ter wereld gevangenen.