NAM handelt schade bevingen niet meer af
Een lang gekoesterde wens van Groningse burgers en actiegroepen ging vrijdag in vervulling: de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is per direct niet meer betrokken bij de afhandeling van schade die is veroorzaakt is door aardbevingen in de regio.
De door het ministerie van Economische Zaken eerder aangestelde Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voert voortaan de regie over de afwikkeling van de schades. Een onafhankelijke commissie gaat vanaf 1 juli de nieuwe meldingen beoordelen. De NAM, die met haar aardgaswinning de bevingen veroorzaakt, blijft wel aansprakelijk en moet betalen.
Om met een schone lei te beginnen, krijgen ruim 15.000 Groningers die schade aan hun huis hebben een bouwvoucher ter waarde van 1500 euro aangeboden voor schadeherstel. Daaronder zijn ook 1600 woningeigenaren van buiten het aardbevingsgebied. Zij kregen vrijdag te horen dat de schade aan hun huis niet is veroorzaakt door de bevingen, maar door bijvoorbeeld verzakkende funderingen en achterstallig onderhoud.
Het vertrek van de NAM uit het schadeprotocol werd in Groningen goed ontvangen. „Dit is het grote nieuws van de dag”, zegt commissaris van de Koning René Paas. „De slager keurt nu niet meer z’n eigen vlees. Hier heeft Groningen jarenlang voor gevochten.”
Het onderzoek naar schades in de ‘buitengebieden’, net buiten het vastgestelde bevingsgebied, stuitte op ongeloof en verbijstering. Inwoners van Oldambt, deels buiten het bevingsgebied, belden furieus met hun burgemeester Pieter Smit. In die gemeente zijn eerder wel schademeldingen in het buitengebied erkend als bevingsschade. „Ik snap wel dat de mensen hier boos zijn en het onderzoeksbureau niet meer vertrouwen”, zegt Smit.
Aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite, die de getroffen burgers vaak een gezicht gaf in de media, spreekt van een schandalige vertoning. „Dit is een klap in het gezicht van de gedupeerden”, zegt ze. Volgens Heite worden de meeste verzakkende funderingen en scheuren in het buitengebied wel degelijk veroorzaakt door de gaswinning. „Dat moet gewoon worden vergoed.” Ze beschouwt de Nationaal Coördinator Groningen als een verlengstuk van de staat, die weer financieel profijt heeft van de aardgaswinning en daardoor niet onafhankelijk kan zijn in haar ogen.