Gedenkstenen voor redders van Joodse kinderen
Als eerbetoon aan de vele gezinnen in Brunssum die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen ver- borgen hielden, worden er donderdag in de Limburgse plaats drie gedenkstenen onthuld. Daarmee staan er in alle vijf de wijken van Brunssum gedenkstenen.
In de Tweede Wereldoorlog nam Brunssum een bijzondere plaats in: bij veel gezinnen werden tijdens de oorlogsjaren Joodse kinderen ondergebracht, uit het zicht van de bezetter.
Dankzij de onderduikadressen in het Zuid-Limburgse dorp overleefden meer dan honderd kinderen de oorlog. Dat is een groot aantal vergeleken met bijvoorbeeld Eygelshoven (2 kinderen), Landgraaf (30 kinderen) en Kerkrade (65 kinderen).
Het verzet smokkelde de kinderen vanuit Noord-Nederland naar het zuiden en bracht ze daar onder bij gezinnen.
Om aandacht te vragen voor dit stille verzet en voor de onvoorstelbare moed die door veel Brunssumse gezinnen is opgebracht, wilde de gemeente Brunssum in elke wijk een speciale gedenksteen. In november 2016 zijn de eerste twee gedenkstenen geplaatst.
De ceremonie wordt bijgewoond door de ambassadeur van Israël in Nederland, Aviv Shir-On. Ook de honorair consul van Israël, Benoit Wesley, zal aanwezig zijn.
Twee andere bijzondere gasten zijn Jack Aldewereld en Alfred Strauss, die beiden tijdens de oorlog als kind in Brunssum ondergedoken hebben gezeten. Aldewereld is in Brunssum blijven wonen. De 83-jarige Alfred Strauss komt speciaal voor de herdenking uit New York overgevlogen.