Bot ontmoet Arafat
Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zondag een onderhoud gehad met de Palestijnse president Arafat. Het vond plaats in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar het hoofdwartier van Arafat is gevestigd. De woordvoerder van Bot heeft dat laten weten. De twee spraken elkaar voor het eerst.
Tijdens het gesprek, dat ongeveer drie kwartier duurde, heeft Bot kenbaar gemaakt dat Nederland tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van dit jaar, de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen wil proberen vlot te trekken. De partijen moeten weer met elkaar in gesprek komen en de EU zou daarbij een grotere rol moeten proberen te spelen dan tot dusver, aldus de Nederlandse bewindsman.
Bot is dit weekeinde in het Midden–Oosten, omdat hij het Wereld Economisch Forum in de Jordaanse hoofdstad Amman bijwoont. De gelegenheid om Arafat te ontmoeten deed zich onverwacht voor. Bot had Arafat al willen spreken, toen hij een aantal weken geleden in het Midden–Oosten was. Hij moest toen naar Nederland terugkeren in verband met het overlijden van prinses Juliana. De Israëlische regering was vooraf op de hoogte van het bezoek van Bot aan Arafat, aldus de woordvoerder van Bot.
VVD–kamerlid Wilders prijst Bot dat hij het vredesproces weer op gang wil helpen, maar vindt het „erg onhandig" van de minister dat hij bij Arafat op bezoek is geweest. „Dat is een verkeerd signaal." Wilders noemt de Palestijnse president „de belangrijkste sta–in–de–weg voor het vredesproces in het Midden–Oosten".
De EU zou alleen contacten moeten onderhouden met de gematigde Palestijnse krachten, zoals premier Ahmed Qurei. Volgens Wilders heeft behalve de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken dit jaar nog geen enkele EU–bewindsman contact gehad met Arafat. Wilders wil Bot tijdens een overleg in de Tweede Kamer binnenkort over zijn bezoek aan Arafat ’kapittelen’.
De woordvoerder van Bot wijst de kritiek van Wilders van de hand. „Als je een rol wilt spelen in het vredesproces in het Midden–Oosten, zul je met de belangrijkste betrokkenen moeten praten."