Nederlandse militairen beschieten huis aanhangers Al–Sadr
Nederlandse militairen zijn zaterdag rond het middaguur in As–Samawah in het zuiden van Irak betrokken geweest bij een schotenwisseling met aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al–Sadr. Dat bevestigde een woordvoerster van het Ministerie van Defensie. Voorzover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.
De schotenwisseling had plaats bij het gebouw waar aanhangers van Al–Sadr samenkomen, iets ten zuiden van het centrum. De Iraakse politie had het pand eerder op de ochtend omsingeld en vervolgens bijstand gevraagd van de Nederlandse militaire eenheid. In het gebouw was een onbekend aantal volgelingen van de geestelijke aanwezig.
Er werd over en weer geschoten, aldus de zegsvrouw van Defensie, en er was sprake van meerdere schotenwisselingen. De aanhangers van al–Sadr, die door de Amerikaanse strijdkrachten wordt gezocht in verband met moord op een collega–geestelijke, hebben het pand kunnen verlaten en zijn ontkomen. De Iraakse politie heeft het gebouw daarna ingenomen. De situatie ter plaatse is nu weer „relatief rustig".
Nederlandse militairen op een reguliere patrouille in As–Samawah waren de avond ervoor rond middernacht beschoten, vermoedelijk door gewapende aanhangers van Al–Sadr. De militairen hebben daarop het vuur beantwoord. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers en voorzover bekend zijn er ook geen doden of gewonden gevallen onder de Irakezen.
Op vrijdagmiddag waren de spanningen in het centrum van de stad al opgelopen toen bij het ’Sadr–huis’ gewapende mannen een wegversperring hadden opgeworpen. De Iraakse politie wist de situatie toen nog onder controle te houden. Nederlandse militairen patrouilleerden op dat moment wel in As–Samawah, maar monitorden slechts bij dit incident.
Bij een andere schermutseling is vroeg in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een cementfabriek in As–Samawah een dode gevallen. Details hiervan ontbreken nog. Eén Irakees is omgekomen en één is gewond geraakt. De slachtoffers zijn vermoedelijk belast met de beveiliging van het terrein. Nederlandse militairen waren niet bij dit incident betrokken.
Het Japanse persbureau Kyodo meldde nog dat zaterdagmiddag het gebouw van het bestuur van de provincie Al–Muthanna is beschoten met mortiergranaten. Op dat moment zou er overleg zijn geweest tussen een Nederlandse commandant en gouverneur Mohammed Ali Hassan. De woordvoerster van Defensie ontkende dat er op het gebouw is geschoten.