Binnenland

„Ik hoop dat zwerfafval verdwijnt”

Afval is schadelijk voor het milieu, weet Sylvia Looijestijn (32) uit Delft. Daarom zet ze zich dagelijks in voor een afvalvrije aarde. Ook zaterdag, tijdens de Landelijke Opschoondag 2017 van Nederland Schoon.

Jacomijn Ariakhah
24 March 2017 11:43Gewijzigd op 16 November 2020 10:07
„Het is mijn passie mensen ervan te overtuigen dat afval niet op de grond hoort”, zegt Sylvia Looijestijn, biologe bij Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. beeld Martijn Beekman
„Het is mijn passie mensen ervan te overtuigen dat afval niet op de grond hoort”, zegt Sylvia Looijestijn, biologe bij Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. beeld Martijn Beekman

Jarenlang woonde de biologe in Maleisië. Daar zag ze hoe de dieren leden onder al het afval op het strand. Een schildpad die vastzat in plastic, bijvoorbeeld. „Ik ben er bevlogen geraakt voor het milieu en heb me voorgenomen iets tegen zwerfafval te ondernemen.”

Sinds twee jaar woont ze in Nederland en is het haar passie haar omgeving ervan te overtuigen dat afval niet op de grond hoort. „En dan maar hopen dat mensen hun gedrag willen aanpassen en de wereld een stukje schoner wordt.”

Looijestijn werkt als biologe bij Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. Deze organisatie doet al sinds jaar en dag mee met de jaarlijkse opschoondag. „We gaan met de Delftse Natuurwacht op pad om bij ons in de buurt zwerfafval op te ruimen. Ook ondersteunen we andere actiegroepen met informatie en materiaal als grijpers en zakken.”

De Delftse heeft het idee dat de jaarlijkse grote schoonmaak zoden aan de dijk zet. „Het is blijkbaar niet meer stoer om afval op de grond te gooien. Als we een rondje lopen om zwerfafval op te rapen, komen we soms met bijna lege zakken terug.”

Teamuitje

Voor Looijestijn is het vanzelfsprekend dat je afval niet op de grond gooit. Haar milieubewuste levensstijl gaat zelfs nog een stapje verder: „We maakten eens een strandwandeling tijdens een teamuitje. Al pratend liepen mijn collega’s en ik op een gegeven moment zwerfafval op te rapen. Dat ging automatisch. Als je er toch loopt, is het een kleine moeite om meteen iets op te rapen.”

Er zouden best nog wat meer mensen warm mogen lopen voor het milieu, vindt Looijestijn. „Sommigen vinden zwerfafval niet hun probleem. Ik heb het niet op de grond gegooid, is de redenering dan. Maar de straat is van ons allemaal. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om ervoor te zorgen dat onze omgeving netjes is.”

Stikken

Mensen staan soms te weinig stil bij de gevolgen van zwerfafval, denkt ze. „Alle troep die op straat ligt, belandt uiteindelijk in de rivieren en in de zee. Dat heeft gevolgen voor het zeeleven en dus ook voor de vis die we zelf eten. Ook verandert het milieu lokaal door bijvoorbeeld sigarettenpeuken en pakjes drinken. Zelfs huisdieren hebben last van het zwerfafval: mijn kat komt ook regelmatig thuis met een stuk plastic waar iets lekkers in heeft gezeten. Als ze dat per ongeluk opeet, kan ze stikken.”

Voor Looijestijn is het een uitgemaakte zaak: hoe meer mensen zaterdag meedoen met de landelijke opruimactie, hoe beter. „Er zijn overal in het land acties, dus iedereen kan meedoen. Bovendien is het gezellig om samen met een groep mensen op te ruimen. Zo wordt het een feest in plaats van corvee.”

Of ze hoopt op een zwerfafvalvrije wereld? „Ik hoop zeker dat de hoeveelheid afval op termijn minder wordt en zelfs helemaal verdwijnt. Alhoewel: iedereen verliest weleens wat uit zijn zak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer