Hongerstaking tegen uitzetting PKK-vrouw
Om de aandacht te vestigen op de dreigende uitzetting van PKK-kopstuk Nuriye Kesbir zijn sympathisanten een hongerstaking begonnen. Donderdagochtend begonnen vijftien personen de actie, vrijdag is hun aantal opgelopen tot 27.
De hongerstakers komen uit heel Nederland en hebben voorlopig onderdak gekregen in het Kurdistan Centrum in Rotterdam. „We zoeken een andere plek, en willen het liefst in Den Haag terechtkomen”, aldus de woordvoerster van de actievoerders. „We vinden de beslissing van de Hoge Raad dat Nederland Kesbir aan Turkije mag uitleveren, absurd. Hoe kan een land als Nederland dit doen, terwijl bekend is dat in Turkije de mensenrechten worden geschonden?”
De hongerstaking is volgens de woordvoerster „een vriendelijke manier om de uitlevering van de PKK-leidster onder de aandacht van Nederlanders te brengen.” „We laten Kesbir niet alleen. Sinds de Hoge Raad begin mei besliste dat ze mag worden uitgeleverd, is ze in hongerstaking gegaan.”
Turkije heeft de uitlevering gevraagd, omdat Kesbir in de periode 1993-1995 betrokken zou zijn geweest bij zeker 25 aanslagen op vooral militaire doelen in het oosten van het land. Kesbir heeft altijd ontkend dat ze iets met de aanslagen te maken heeft. Eerder verklaarde ze dat ze wel lid was van de presidentiële raad van de PKK, maar dat ze zich enkel met vrouwenzaken bezighield, niet met terroristische activiteiten.
Nuriye Kesbir vroeg in september 2001 vergeefs politiek asiel aan in Nederland. Ze vocht uitlevering aan Turkije aan bij de Hoge Raad, omdat ze vreest dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt. Minister Donner beslist over enkele weken of Kesbir daadwerkelijk wordt overgedragen.