Psalm 121 op luchthaven Zaventem
Een jaar geleden ontploften twee bommen op Brussels Airport. Vooral het luchthavenpersoneel is daar nog erg mee bezig, zegt aalmoezenier Edwin Delen.
Ds. Edwin Delen (41) was thuis, toen terroristen op 22 maart 2016 twee bommen lieten ontploffen op luchthaven Zaventem. De luchthavenpastor ging direct naar de plek van het onheil. Wat hij er aantrof, was „onwezenlijk. Het leek op een oorlogssituatie. De hele vertrekhal was verwoest. In de hangar waar mensen werden opgevangen, was het stil.”
Waarover sprak u met de mensen?
„Ik werd vooral door buitenlandse christenen aangesproken. Zij zaten door de gebeurtenissen met levensvragen. Er was ook een behoorlijke groep orthodoxe joden, omdat er een vlucht van El Al klaarstond voor vertrek. Zij begonnen een gebed, met hun gezicht naar een muur.”
Wat is uw functie op de luchthaven?
„Ik ben vanuit de protestantse kerken in deeltijd aangesteld als aalmoezenier. Brussel heeft een van de oudste aalmoezeniersdiensten in Europa. Daardoor zijn er aparte kapellen voor rooms-katholieken, protestanten, moslims, joden en oosters-orthodoxen. Op andere luchthavens, zoals Schiphol, tref je multireligieuze gebedsruimtes aan.”
Ziet u een verandering in uw werk sinds de aanslagen?
„Ik heb een dagboek in onze kapellen liggen. In de eerste maanden na 22 maart werd daar vaak iets in opgeschreven over de slachtoffers of hun families. Na een paar maanden nam dat af en nu zijn de reacties weer zoals voor de aanslagen. Toch leeft onder het personeel 22 maart nog steeds heel erg. Een luchthaven is niet zomaar een gebouw of bedrijf, het is een hechte gemeenschap met een sterk wij-gevoel. Je zou het kunnen vergelijken met een kerk.”
In de protestantse kapel liggen Bijbels. Wordt daar veel in gelezen?
„Ja, mensen komen hier voor de stilte of om de Bijbel te lezen. Veel meer is er niet te doen. Er liggen hier Bijbels in alle talen. In het gastenboek staan wekelijks tien tot vijftien nieuwe reacties, maar niet elke bezoeker schrijft daar iets in.”
Probeert u bezoekers te sturen in hun keuze voor een Bijbeltekst?
„Ik leg de Bijbel altijd open bij Psalm 121: „De Heer houdt de wacht over je gaan en je komen, van nu tot in eeuwigheid” (NBV, red.). In het Engels staan daar ”arrival” en ”departure”. Dat zijn bekende woorden op de luchthaven. Aan het eind van de dag ligt de Bijbel altijd open op een andere bladzijde. Dus er wordt wel in gelezen.”
Zijn er zaken waarover bezoekers vaak met u spreken?
„Twee thema’s springen eruit: veel mensen uiten hun dankbaarheid voor de mogelijkheid om te reizen. Daarnaast spreken mensen mij aan over hun zorgen over de samenleving. Maar soms ook over hun angst om te vliegen.”
Wat doet u vandaag, een jaar na de aanslagen?
„Wij hebben om 10.00 uur een oecumenische herdenkingsbijeenkomst. Daarnaast verwacht ik dat mensen in de kapel zullen komen om stil te staan bij 22 maart.”