Binnenland

Boomfeestdag zet kinderen weer aan het werk

Voor zo’n 110.000 kinderen wordt het woensdag tijd om de laarzen aan te trekken en de schop de grond in te steken. Het is dan de jaarlijkse Boomfeestdag en daarop planten zij 220.000 bomen en struiken. Ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten doet mee aan de dag.

ANP
22 March 2017 04:05Gewijzigd op 16 November 2020 10:06

Na een dip de laatste jaren doen nu weer meer gemeenten en kinderen mee. Dat heeft te maken met het klimaatverdrag van Parijs, denkt directeur Peter Derksen. „Bomen planten helpt gemeenten ook aan hun klimaatdoelstellingen te voldoen”, weet hij.

Maastricht is dit jaar de Boomfeestdag-hoofdstad. In de Limburgse hoofdstad worden bomen geplant op het dak van de nieuwe A2-tunnel. Daar doen ook kinderen uit Duitsland en België aan mee. In Maastricht wordt bovendien een herinneringsboom geplant voor de onlangs overleden Dick Bruna, die het logo van de Boomfeestdag ontwierp.

Daarnaast wordt in Maastricht stilgestaan bij de viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht. Op het Europaplein planten kinderen samen met de ambassadeurs en honorair-consuls uit zestien van de 28 Europese lidstaten 28 zogeheten Treaty Trees. Ook Wim Kok, in 1992 bij de ondertekening van het verdrag minister van Financiën, is daarbij aanwezig.

Dit jaar wordt gevierd dat het 60 jaar geleden is dat de Boomfeestdag werd bedacht. Die werd in 1957, toen nog als Boomplantdag en sinds 1980 onder de huidige naam, voor het eerst georganiseerd na een oproep van toenmalig secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld. Sindsdien hebben kinderen in Nederland ruim 10 miljoen bomen geplant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer