Hoogste opkomst verkiezingen sinds 1986
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart was 81,9 procent, de hoogste sinds 1986. Dat heeft de Kiesraad als centraal stembureau dinsdag bekendgemaakt. Bij de vorige verkiezingen kwam 74,6 procent opdagen.
De Kiesraad kwam ook met de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Die wijkt niet af van wat al bekend was. De VVD blijft, ondanks 8 zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.
CDA gaat van dertien naar negentien. D66 wordt even groot door een winst van zeven zetels. GroenLinks (plus tien) en SP (min één) komen beide op veertien zetels, maar GroenLinks kreeg bijna 4000 stemmen meer en mag zich daardoor de grootste partij op links noemen.
De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw.
Elf zittende en twee nieuwe partijen, DENK en Forum voor Democratie, hebben de Tweede Kamer gehaald. Sinds 1972 zijn er niet zoveel partijen gekozen.
De Kiesraad constateerde dat bij de verkiezingen niet alles correct is verlopen. „Veel is goed gegaan, maar niet alles”, erkende Kiesraad-voorzitter Jan Kees Wiebenga. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Ook sloten stembureaus te laat. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, vindt de Kiesraad.
Bijna 16.000 kiezers stemden blanco en bijna twee keer zoveel brachten een ongeldige stem uit. Samen is dat ongeveer een half procent van de stemmen. Ruim 9 procent van de stemmen was per volmacht.
Na de bekendmaking maakte een aantal kiezers bezwaar tegen de uitslag. Onder meer een vertegenwoordiger van de Piratenpartij, van de Vrouwen Partij en van Trots op Nederland tekenden om uiteenlopende redenen protest aan.