Binnenland

Vereniging ”In de knop gebroken” blij met begraafplaats voor onvoldragen baby’s

In Almere is zaterdag een begraafplaats geopend voor kindjes die voor de 24e week van de zwangerschap zijn geboren. De reformatorische vereniging ”In de knop gebrok” is ingenomen met het initiatief.

Redactie binnenland
18 March 2017 13:58Gewijzigd op 16 November 2020 10:03
In Vlaanderen zijn begraafplaatsen verplicht een zogenoemd foetusweid te hebben. Daar kunnen ouders hun te vroeg geboren kindje of miskraam begraven. Foto: een foetuswei bij Leuven. beeld RD, Henk Visscher
In Vlaanderen zijn begraafplaatsen verplicht een zogenoemd foetusweid te hebben. Daar kunnen ouders hun te vroeg geboren kindje of miskraam begraven. Foto: een foetuswei bij Leuven. beeld RD, Henk Visscher

Het zogeheten Vlinderveld is een initiatief van begraafplaats en crematorium Almere.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n begraafplaats wordt geopend. Op het Vlinderveld krijgen ouders voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten. Op de begraafplaats is plek voor dertig kindjes. Nu zijn er twee baby’s begraven.

Het idee voor de begraafplaats ontstond toen een bewoonster van Almere van Omroep Max een beeld kreeg voor haar kleindochter die na 22 weken zwangerschap overleed. Dat beeld, een open hand waaruit vlinders wegvliegen, zou eerst in de Vlindertuin in Almere Buiten komen te staan. Begraafplaats en Crematorium Almere bood vervolgens aan om het beeld op haar terrein te zetten en meteen een plek in te richten voor te vroeg geboren kindjes.

Worsteling

Voorzitter John van Meeuwen van de reformatorische vereniging In de knop gebroken juicht de ontwikkeling toe. De vereniging voor lotgenotencontact van ouders bij wie tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte kind(eren) zijn overleden, zou graag meer van dergelijke begraafplaatsen zien.

„Veel ouders worstelen met de vraag wat ze met hun kindje moeten doen”, aldus Van Meeuwen. „Er zijn twee situaties: de natuurlijke geboorte en de curretage. Daar zit veelal het verschil in. Bij natuurlijke geboorte wordt vaak gevraagd wat de ouders met hun kindje willen, maar bij curretage veelal niet. Dan wordt het verbrand en dat weten veel ouders niet. Sommige ouders begraven ze hun kindje in hun tuin, maar dan moeten ze het achterlaten bij een verhuizing. Als ze het achterlaten in het ziekenhuis, wordt het verbrand en begraven op een begraafplaats leidt tot hoge kosten voor het kopen of huren van een graf.”

Bij zwangerschap onder de drie maanden weet de omgeving er veelal nog niet van af. Als er dan een miskraam is, is het regelen van een begrafenis daardoor lastig, weet Van Meeuwen. „Wanneer doe je dat via de kerkenraad of begrafenisondernemer? Dat zijn vragen waar ouders dan mee worstelen in een korte en verdrietige periode waarin dit moet worden geregeld.” De vereniging In de knop gebroken is bezig met het opstellen van een protocol over deze situaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer