Lutherglossy, Luthereik, en Lutherland in foto’s
Het aantal publicaties, activiteiten, evenementen, enzovoorts in het kader van het Reformatiejaar 2017 is ongekend groot. Hieronder weer een selectie van berichten.
Lutherglossy
„Hier is hij, het kon niet anders”, zo presenteert uitgeverij Vuurbaak (Barneveld) haar glossy ”Luther”. „Want dat Luther, naast verschillende andere namen, ook een eigen glossy verdient in ‘zijn’ Refo500-jaar, was ons al heel snel duidelijk.” De eenmalige uitgave, bestemd voor een brede doelgroep, verscheen in samenwerking met het platform Refo500, de EO, Museum Catharijneconvent en Dutch FilmWorks. De glossy, met onder meer 95 nieuwe stellingen, omvat 99 bladzijden en kost 8,95 euro.
Slotkerk Wittenberg naar EKD
De regering van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft haar recente besluit om de Slotkerk in Wittenberg kostenloos over te dragen aan de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) tegen kritiek verdedigd. Aanleiding tot de overdracht vormde het Reformatiejubileum dit jaar. Vanaf heden draagt de EKD zorg voor de onderhoudskosten van de wereldberoemde kerk.
Volgens afgevaardigde Hans-Thomas Tillschneider van de rechtse partij AfD had de regering van Saksen-Anhalt de Slotkerk zelf eigenaar moeten blijven van de Slotkerk, of deze moeten verkopen dan wel verhuren. De deelstaat trok de afgelopen jaren acht miljoen euro uit voor de sanering ervan, luidde zijn motivatie. Tillschneiders voorstel in het parlement om de overdracht ongedaan te maken, haalde het echter niet, zo meldde de nieuwsdienst Idea.
De Slotkerk werd eeuwenlang door de staat onderhouden, eerst als universiteitskerk, sinds 1817 als opleidingslocatie voor predikanten.
Luthereik
Twee inwoners van het Duitse Schwarzenberg, Christoph Weigel en Agnes Glätzner, willen binnenkort een „Luthereik” planten op het nabijgelegen plateau Ottenstein. Hier stond al een Luthergedenksteen, geplaatst op de 400e geboortedag van de hervormer op 10 november 1883. Volgens Weigel bevond zich op Ottenstein echter ook een Lutherlinde, aldus de website freiepresse.de. „Een boom ter herinnering symboliseert onze grote waardering voor Luther, ook 500 jaar nadat hij zijn stellingen aansloeg”, zegt Glätzner. Deze keer geen linde, maar een eik. Een Luthereik dus.
Lutheranisme ten einde?
Levende lutherse gemeenten zijn in Duitsland een zeldzaamheid geworden, stelde de Duitse theoloog Benjamin Hasselhorn deze week in een interview met de protestantse nieuwsdienst Idea. Hasselhorn is curator van de nationale Luthertentoonstelling in Wittenberg en auteur van het boek ”Das Ende des Luthertums?” Volgens hem is bijvoorbeeld het godsbeeld dat in de lutherse EKD gemeengoed is geworden, ver verwijderd van wat Luther voorstond. „Preken laten zich tegenwoordig bijna alle samenvatten in: „God houdt van je zoals je bent.” Dat klinkt uitnodigend, aldus Hasselhorn, maar is niet Bijbels. „Luther was er juist van overtuigd dat de mens zoals hij is, níét deugt – hij heeft een God nodig Die hem genadig is.”
„Lutherland” in foto’s
Vijfhonderd jaar na 1517 bracht fotograaf Jörg Gläscher in beeld hoe Duitsland nog gelooft. Deze week verscheen zijn beelduitgave ”Lutherland” (Evangelische Verlagsanstalt Leipzig, 25 euro). „Een half millennium na Maarten Luther staan door het hele land heen kerken leeg, rechtsextremistische bewegingen beroepen zich op het christelijke avondland en de Naam Jezus Christus is voor velen nauwelijks nog een begrip”, constateert de nieuwsdienst Pro. Gläschers foto’s zijn tot en met 5 juni te zien in het Hygiënemuseum in Dresden.