Stichting De Bijlmerkerk zet zich in voor migrantenkerkjes
Een kleine, benauwde ruimte, met zomaar enkele rijen stoelen. Snoeiharde gospelmuziek weerklinkt. Praise the Lord. Een donker gekleurde vrouw houdt haar ogen gesloten. Ze bidt. Kinderen kijken nieuwsgierig rond. Hier, onder een parkeergarage, komt de United Christian Faith Church bijeen - een van de vele migrantenkerken in de Amsterdamse Bijlmer.
Dezelfde parkeergarage herbergt nog wel meer kerkjes. The Holy Order of Cherubim & Cheraphim Church movement, bijvoorbeeld. Ook hier vriendelijk groetende allochtone mannen, vrouwen, kinderen. Hun kerkgang beperkt zich niet tot de zondag.
Op kerkenpad door de Bijlmer - de wijk waarvoor in de bouwplannen geen ruimte was ingeruimd voor kerken. Het vormde donderdagavond een onderdeel van de persconferentie van de onlangs opgerichte stichting De Bijlmerkerk.
Jan de Jonge, directeur van de stichting Interkerkelijk Nieuwkomers Steunpunt (INS), weet ze feilloos te vinden, de migrantenkerkjes. ”Pinkstergemeente” staat er boven een deur, onder een parkeergarage aan het Amsterdamse Kraaiennest. De muren zijn bedekt met graffiti. Eenmaal binnen openen zich onvermoede ruimten. „Deze parkeergarage zou al in de jaren negentig worden gesloopt”, zegt G. J. van Deuren, oudste van de stichting P. G. A. Z. O. Kerkgenootschap. Pas nu lijkt het er echt van te komen. De parkeergarages, de grauwe flats, ze gaan -in het kader van de vernieuwing van de Bijlmer- een voor een tegen de vlakte. Per 1 april volgend jaar, is de bedoeling, verhuist de pinkstergemeente naar het CREA-gebouw, eveneens aan het Kraaiennest.
Het CREA-gebouw bevindt zich naast de imposante Taibah-moskee, een van de grootste moskeeën in Nederland. Het contrast is groot. Fier verheffen zich de minaretten boven hun omgeving. Uit weinig daarentegen blijkt dat in het CREA-gebouw verschillende christelijke gemeenten zijn gevestigd. De Pentecostal Revival Church onder meer - de locatie waar de stichting De Bijlmerkerk zich donderdagavond presenteerde.
De stichting heeft grootse plannen. Haar motto luidt: ”Geef ze de ruimte!” Haar doelstelling: 7 miljoen euro bijeen brengen voor de tientallen migrantenkerken in de Bijlmer. „Ruim 10.000 bezoekers, van vele verschillende nationaliteiten, komen wekelijks bij elkaar in de 80 kerken. Er is groot gebrek aan plaatsen om samen te komen. Duizenden gelovigen komen samen in de kelders van de parkeergarages. Armoedige onderkomens voor mensen die economisch weinig in de melk te brokkelen hebben, maar geestelijk rijk zijn”, aldus de informatiefolder.
Hoe zou het zijn, stelt de stichting zich voor, „om in de Bijlmer drie kerkelijke centra te bouwen, waar in elk centrum meerdere kerkzalen zijn, zodat 45 kerken hier onderdak kunnen vinden?”
Naar „het soort kerk” kijkt ze niet: „We willen elke migrantenkerk die dat nodig heeft steunen: charismatisch, orthodox, koptisch.”
Plannen zijn er inmiddels voor de eerste vijftien kerken. Samen met woningbouwvereniging Rochdale werd een plan uitgewerkt om een gebouw -De Kandelaar- te realiseren, met vijf kerkzalen. Hierin kunnen dan vijftien kerken samenkomen. En er staan nóg twee gebouwen op het wensenlijstje. „De totale kosten zijn 15 miljoen euro. Er zijn subsidies mogelijk, maar uiteindelijk zal er nog zo’n 7 miljoen moeten worden bijeengebracht om alle plannen te realiseren. Dat geld is er niet bij de christenen in de Bijlmer.”
Dat geld heeft ook de stichting nog niet in het laatje. Toch is ze optimistisch. „Het is een gigantisch bedrag. Maar 7000 x 1000 is al te overzien, zeker als dit als plaatselijke kerk of gemeente bijeengebracht kan worden.”
„Iedereen is blij”, zei ds. Hans Eschbach, voorzitter van het bestuur van de stichting, donderdagavond voor een veelkleurig publiek. „De kerken in de Bijlmer zijn blij, de stadsdeelraad is blij. De PKN heeft gezegd: Uit het fonds dat wij hebben gevormd als feestfonds voor 12 juni, de Protestantse Kerkdag, willen wij een bijdrage leveren. En er zullen 22.000 brieven en folders uitgaan naar diaconieën, kerken en mensen die misschien iets voor ons kunnen betekenen.” „Hallelujah”, klinkt het vanuit de zaal.
Tot het comité van aanbeveling van de stichting behoren „mensen uit de breedte van de samenleving”: onder anderen CDA-kamerlid Kathleen Ferrier, de lutherse ds. I. Fritz, de christelijke gereformeerde evangelisatieconsulent dr. S. Paas, E. Sweet, voorzitter van de Deelraad Amsterdam-Zuidoost; I. A. Kole, ouderling van de gereformeerde gemeente in Berkenwoude; ds. W. G. Teeuwissen, algemeen secretaris van de Gereformeerde Zendingsbond, oud-minister Pronk en dr. K. Veling. „Al deze mensen hebben gezegd: „Ja, geweldig, hier staan we achter.” Een raad van toezicht ziet toe op de juiste besteding van de gelden.
De persconferentie verloopt geheel in stijl - met veel praise en uitbundigheid. Vrouwen in felgekleurde jurken, een tamboerijn in de hand, swingen mee op de maat van de muziek. Mannen en jongens pakken elkaar beet; zingen dan vol overgave weer mee met het All Stairs Choir: The King is coming.
Stadsdeelvoorzitter Zuidoost Elvira Sweet (PvdA), aangekondigd als „de burgemeester”, toont zich in haar speech bijzonder verheugd. „Vandaag is het echt een blijde dag. We hebben een nieuwe start gemaakt. En dat betekent dat Amsterdam-Zuidoost een christelijke gemeenschap wordt. Kerken hoeven in Amsterdam-Zuidoost niet langer in parkeergarages samen te komen. We willen nu mooie kerken gaan bouwen, waar mensen God op een goede manier kunnen dienen. Maar het probleem is vaak het geld. Waarom: omdat de overheid niet zomaar geld mag geven. Want we hebben hier een grote scheiding tussen kerk en staat. Maar daarom zijn we vandaag zo blij dat de stichting De Bijlmerkerk is opgericht: om kerken te helpen kerk te zijn. Vandaag zijn wij partners om van dit gebied het mooiste gebied te maken van Amsterdam. Ik wens u veel succes met dit mooie gebouw en met de andere gebouwen die er zullen komen.” Een enorm applaus is haar deel. „Hallelujah. Praise the Lord.”
Jan de Jonge, van de stichting INS, toont zich later weinig onder de indruk van Sweets woorden. „Laat de gemeenteraad zich nu eens écht gaan inzetten voor de migrantenkerken. Maar als ik Elvira hierop zou aanspreken, zal ze zich wel verweren: dit was peptalk.”
De autorit voert van de ene parkeergarage naar de andere. ”Ressurection Power & Living Bread Ministries”, meldt een bordje. Of: ”Christengemeente Filadelfia van Apocalipsis”. ”New Bethel Revival Ministry”. Levendigheid alom - legaal dan wel illegaal.
Er komen alleen nog maar meer kerkjes bij. De Jonge: „Ik heb verschillende boekjes geschreven waarin ik de kerken allemaal op een rij heb geprobeerd te zetten: ”Soms was er geen plaats in de herberg” en ”Halverwege de hemel”. Je kunt echter wel boekjes schrijven, maar op het moment dat ze uitkomen, zijn ze alweer verouderd.”
Zou het zo kunnen zijn dat met -zeg- 50 tot 100 jaar het blanke christendom uit Nederland verdwenen zal zijn, en zwarte christenen hun plaats hebben ingenomen? De Jonge: „Als u zou vragen 150 jaar, dan zou ik zeggen: Dat kon wel eens kloppen, ja.”