Sudan: Zwijg over christenvervolging
De Sudanese inlichtingendienst NISS heeft kerkleiders verboden om in het openbaar te spreken over de vervolging van christenen en het slopen van kerken in het land. Dat meldde de Sudanese zender Radio Tamazuj deze week.
Voorzitter ds. Mubarak Hamad van de Sudanese Raad van Kerken zei tegenover de radiozender dat kerkleiders door de strengislamitische overheid steeds meer als doelwit worden gezien. De predikant vertelde dat hij door de NISS geruime tijd is gedwongen om zich elke dag, in gezelschap van telkens een andere kerkleider, te melden. Aanleiding daarvoor vormde een persconferentie waarin ds. Hamad en anderen de overheid ertoe opriepen te stoppen met de sloop van kerkgebouwen.
Inmiddels hoeft de predikant zich niet meer te melden bij de NISS. De inlichtingendienst heeft hem daarentegen te verstaan gegeven dat hij zich niet meer mag uitlaten over de vernieling van kerkgebouwen. Ook mag hij niet meer spreken over de twee Sudanese kerkleiders die door de overheid gevangen worden gehouden.
Een derde gevangene, de Tsjechische hulpverlener en zendeling Petr Jasek, werd vorige maand vrijgelaten. Jasek was naar Sudan gegaan om onderzoek te doen naar christenvervolging in het land. Nadat hij werd opgepakt, werd hij wegens spionage veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar.
De Sudanese overheid heeft aangekondigd ten minste 25 kerken te gaan slopen die illegaal gebouwd zouden zijn. Vertegenwoordigers van deze kerken zeggen dat er niets illegaals aan de bouw van deze kerken is en dat ze eigendomspapieren kunnen tonen van de grond waarop ze zijn gebouwd.
In het aangrenzende Zuid-Sudan is dinsdag een ontvoerde medewerker van de Amerikaanse hulporganisatie Samaritans’ Purse vrijgelaten. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger gebeurde het nadat er aan de ontvoerders hulpgoederen waren geleverd. Vanwege de burgeroorlog in Zuid-Sudan is meer dan de helft van de 12 miljoen inwoners van het land op humanitaire hulp aangewezen.