Miljardenbod van Northrop Grumman
Het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman heeft vrijdag ongevraagd een bod van 5,9 miljard dollar (6,7 miljard euro) uitgebracht op het technologiebedrijf TRW.
De stap volgt op een flinke daling van de beurskoers van TRW na het plotselinge vertrek van topman David Cote naar Honeywell eerder deze week.
TRW noemde het in een eerste reactie betreurenswaardig dat Northrop met een bod komt nu de beurswaarde is scheefgetrokken. De onderneming zal het voorstel wel bekijken, „om de juiste strategie te bepalen.” Northrop Grumman wil voor een aandeel TRW 47 dollar in eigen aandelen betalen, 18 procent meer dan de slotkoers van donderdag.
TRW maakt producten voor de lucht- en ruimtevaart, de informatiesector en de auto-industrie. Northrop Grumman wil bij een overname de autodivisie afstoten. Dat onderdeel maakt onder meer airbags, autogordels en stuurinrichtingen. Het werd in 1999 aanzienlijk versterkt door de overname van het Britse LucasVarity.
TRW had vorig jaar een omzet van 16,4 miljard dollar. Northrop Grumman zit rond de 18 miljard dollar. Bij een fusie zal de gezamenlijke omzet, exclusief de autodivisie van TRW, volgens Northrop in 2003 uitkomen op 26 à 27 miljard dollar. TRW zou vooral een versterking betekenen op het gebied van satellieten en raketten, aldus Northrop.
Northrop Grumman nam de afgelopen jaren al heel wat bedrijven over. Vorig jaar kocht het Litton Industries voor 3,8 miljard dollar en de marinewerf Newport News voor 2,1 miljard dollar. Als het lukt ook TRW in te lijven, wordt Northrop het grootste defensieconcern in de Verenigde Staten. Dat is nu nog Lockheed Martin, met een omzet over 2001 van 24 miljard dollar.
De effectenbeurs in New York reageerde vrijdag negatief op het bod. De koers van Northrop Grumman kelderde met ruim 10 procent. De notering van TRW ging zoals te verwachten was scherp omhoog. Het aandeel klom ruim 25 procent van 39,80 dollar naar 50 dollar.