Wetenschap & techniek

Vreemd, planeetachtig object zweeft vrij in het heelal

Al in 2012 ontdekten astronomen een planeetachtig object, groter en zwaarder dan Jupiter. Het kreeg toen de weinig poëtische naam CFBDSIR 2149-0403. Nu weten ze nog niet wat het precies is, want het is geen exoplaneet en hij draait niet om een ster. Nieuw Frans onderzoek bevestigt dat het object in geen enkele bestaande classificatie past, zo bleek maandag uit een artikel op de wetenschappelijke website arxiv.org.

Redactie wetenschap
15 March 2017 10:00Gewijzigd op 16 November 2020 10:01
beeld Wikimedia
beeld Wikimedia

De meeste planeten cirkelen wel om een ster. Maar astronomen ontdekken steeds meer zogeheten ”vrijbuiterplaneten”, die uit een stersysteem zijn ontsnapt of die daar nooit deel van hebben uitgemaakt. Ze zweven ‘los’ door het heelal. CFBDSIR 2149-0403 bezorgt astronomen echter de nodige hoofdbrekens. Het is wellicht de dichtstbijzwevende vrijbuiterplaneet; hij bevindt zich op een afstand van 100 lichtjaar.

Bruine dwerg

Het object is geen bruine dwerg; dat is een object zwaarder dan de zwaarste bekende planeten, maar lichter dan de lichtste sterren. Die hemellichamen hebben te weinig massa om een nucleaire fusiereactie in stand te houden en als een ster licht uit te stralen. De lichtste bruine dwerg heeft een dichtheid van dertien keer die van de planeet Jupiter. CFBDSIR 2149-0403 is slechts zeven keer dichter dan Jupiter.

Franse astronomen van de Grenoble Alpes University hielden het object de afgelopen jaren nauwlettend in het oog. Ze ontdekten dat CFBDSIR 2149-0403 weinig zwaartekracht uitoefent, een hoog gehalte aan metalen bezit. Ook stellen ze de geschatte massa ter discussie, zodat opnieuw onduidelijk is of het gaat om een vrijbuiterplaneet of een bruine dwerg.

Nieuwe klasse

„CFBDSIR 2149-0403 is een atypisch object buiten een sterrenstelsel. Het is of een vrijzwevende planeet, of een vreemde bruine dwerg die grotendeels uit metalen bestaat, of een combinatie van beide”, legt hoofdonderzoeker Philippe Delorme uit op de populair-wetenschappelijke website phys.org. Mogelijk gaat het dus om een nieuwe klasse hemellichamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer