StembureauApp volgt opkomst op de voet
In navolging van pionier Rotterdam voeren ook Den Haag, Utrecht, Groningen en Zoetermeer de komende verkiezingen de StembureauApp in. Daarmee kan van minuut tot minuut de opkomst van de kiezers in de stemlokalen worden gevolgd. Het opkomstpercentage is op de voet te volgen via de websites van de betrokken gemeenten.
De deelnemende gemeenten besloten pas donderdag, minder dan een week voor de verkiezingen, de invoering door te zetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eerst zekerheid hebben over het feit dat de App geen onderdeel uitmaakt van het telproces en dat er evenmin telresultaten mee worden doorgegeven.
De app houdt precies bij wanneer een stempas wordt gescand die is afgegeven aan de voorzitter van het stembureau. Met die scan wordt het stempasnummer gecontroleerd en via de app nogmaals op geldigheid gecheckt. Daardoor kunnen menselijke fouten of fraude worden voorkomen, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.
Hij benadrukt dat alleen aantallen worden bijgehouden, maar dat geen stemgedrag of telling van stemmen wordt vastgelegd. Op afstand houdt de centrale verkiezingsorganisatie vanuit de gemeentehuizen het verkiezingsproces in de gaten.
Ambtenaren van de gemeente Rotterdam experimenteren al jaren met deze StembureauApp. Dat gebeurde voor het eerst in twintig stembureaus tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012. Later werd de opkomstapplicatie ook beproefd tijdens de raadsverkiezingen van 2014 en het referendum over de Woonvisie in november vorig jaar. Nu is de applicatie zo ver ontwikkeld dat ook andere steden er gebruik van kunnen maken. Dat gebeurt volgens de regels van de Kieswet.
De StembureauApp is onafhankelijk op veiligheid gecontroleerd in orde bevonden door het beveiligingsbureau Fox-IT, aldus de gemeente Rotterdam.