Minder borstkanker door mediterrane voeding
Een mediterrane voeding verlaagt het risico op hormoon-ongevoelige borstkanker na de overgang met eenderde.
Dat blijkt uit de resultaten van de Nederlandse Cohort Studie onder meer dan 60.000 vrouwen tussen de 55 en 69 jaar oud, onder leiding van epidemioloog prof. dr. Piet van den Brandt, verbonden aan de Universiteit Maastricht.
Uit het onderzoek, maandag gepubliceerd in The International Journal of Cancer, komt naar voren dat het risico op hormoon-ongevoelige borstkanker met 32,4 procent kan dalen als vrouwen zich consequent houden aan een mediterraan voedingspatroon. Vooral noten, fruit en vis leken daar in belangrijke mate toe bij te dragen. Op andere vormen van borstkanker had mediterrane voeding minder invloed. Slechts 2,3 procent van dit type tumoren kon worden voorkomen.
Een mediterraan voedingspatroon is rijk aan vis, fruit, groenten, volle granen, noten en olijfolie. Uit andere studies was al bekend dat deze voedingswijze ook het risico verlaagt op beroertes en hart- en vaatziekten.
Uit eerder onderzoek naar voeding en borstkanker bleek dat rood vlees (rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees) en bewerkt vlees (ham, salami, bacon, leverpaté, enzovoorts) het risico op borstkanker verhogen. Hetzelfde geldt voor alcohol en roken.
Hormoon-ongevoelige borsttumoren zijn niet gevoelig voor oestrogenen. Dat maakt deze vorm van borstkanker moeilijker behandelbaar omdat een therapie met hormoonblokkers geen zin heeft.