Tunnels naar catacombenkerk gevonden bij voormalig klooster in Oekraïne
In de Oekraïense plaats Ternopil zijn bij geologisch onderzoek bij een voormalig kloostercomplex, twee tunnels naar een catacombenkerk gevonden.
Dat meldde de Oekraïense nieuwsdienst Risu donderdag.
Geologen onderzochten vorige maand met een radar de grond tussen het voormalige gebouw van de procureur-generaal van Ternopil en de kathedraal van de Grieks-Katholieke Kerk, enkele tientallen meters verderop. Het gebouw aan de Lystopadnastraat in het centrum van de stad, waarin tot voor kort de kantoren van de procureur-generaal waren gevestigd, was tot 1952 een klooster. Dat was via een tunnel verbonden met de naastgelegen kerk.
Hoewel bekend was dat er een verbinding moest zijn geweest tussen de kerk en het klooster, was niet bekend waar die precies lag. Met behulp van een grondradar werden uiteindelijk twee tunnels aangetroffen, die leidden en een klein ondergronds kerkje van 3 meter hoog, 8 meter lang en 5 meter breed.
De stad Ternopil hoorde tot 1939 bij Polen. Toen Duitsland en de Sovjet-Unie in dat jaar Polen verdeelden, werd Ternopil bij de Sovjet-Unie gevoegd. In 1952 onteigenden de communisten het klooster en maakten er een kantoor van. De ingang tot de ondergrondse kerk vanuit de kathedraal werd dichtgemetseld. Vanuit het kantoor bleef de ruimte bereikbaar, maar het kerkje kreeg een drastisch andere bestemming. Het werd een schietkelder voor politieagenten.
In Ternopil is de laatste jaren toenemende belangstelling voor ondergrondse archeologische resten. De stad verloor veel historische gebouwen tijdens de inval in 1939 door de Sovjets en later, in 1942 en 1944 bij gevechten tussen de Russen en Duitse militairen. Ondergronds zijn echter nog veel restanten te vinden van monumenten. Volgens burgemeester Leonid Bytsyura van Ternopil werkt de stad aan het toegankelijk maken van deze resten, om zo toeristen naar Ternopil te trekken.