Kamerreis naar Irak gaat door
De reis van zes Tweede-Kamerleden deze week naar Irak gaat door. Dat heeft voorzitter Albayrak (PvdA) van de vaste Tweede-Kamercommissie van Defensie woensdag gezegd.
Albayrak kreeg woensdag toestemming van minister Kamp van Defensie voor het geplande bezoek. De Kamerleden bezoeken donderdag, vrijdag en zaterdag de 1270 Nederlandse militairen in Irak. De Nederlandse commandant in Irak vindt het bezoek van de Kamerleden geen te grote belasting voor het werk van de militairen. Ook de veiligheidsrisico’s zijn aanvaardbaar.
Albayrak noemt de aanslag op Nederlandse militairen met handgranaten een extra reden om de reis door te laten gaan. Zij en de andere Kamerleden willen juist nu de militairen in Irak een hart onder de riem steken en hun belangstelling voor het zware werk tonen.
Albayrak beseft dat aan de reis risico’s zijn verbonden. „Maar dat is een intrinsiek onderdeel van het werk, als je als volksvertegenwoordiger lid bent van de vaste Kamercommissie Defensie. Als de professionals bij Defensie zeggen dat de reis door kan gaan, sluiten wij ons daarbij aan.”
Geen van de zes Kamerleden heeft aangegeven over het bezoek te twijfelen. De parlementariërs die meegaan zijn: Albayrak (PvdA), Aasted-Madsen (CDA), Kortenhorst (CDA), Van Baalen (VVD), Van Velzen (SP) en Eijsink (PvdA). Ook een griffier van de Tweede Kamer gaat mee.
Ook VVD-Kamerlid Van Baalen is „ongelooflijk blij” dat de reis naar Irak doorgaat. Na de aanslag op Nederlandse militairen „is er meer reden dan ooit om de militairen in Irak te steunen”, aldus Van Baalen.
Het programma van de Kamerleden wordt naar aanleiding van de aanslag wel aangepast. Het is nog niet duidelijk of zij alle Nederlandse bases zullen bezoeken en of zij dat dan in auto’s over de weg doen of alleen met een helikopter. Toen minister Kamp eind april de militairen in Irak bezocht, verplaatste hij zich van het Nederlandse Camp Smitty naar het Japanse kamp, een paar kilometer verderop, per helikopter.
De Kamerleden weten uit eigen ervaring dat bezoeken aan missies gevaarlijk kunnen zijn. Toen een Kamerdelegatie in juni vorig jaar de Afghaanse hoofdstad Kabul bezocht, werd op diezelfde dag een bus met Duitse militairen opgeblazen. Daardoor vielen zes doden en 31 gewonden.