Keizer Wilhelm II als stripfiguur
Waar de keizer een kleine eeuw geleden zijn dagelijkse rondje wandelde, presenteerde illustrator Hennie Vaessen uit Oosterbeek dezer dagen in paviljoen WO I bij Huis Doorn zijn stripboek over Wilhelm II: ”De keizer die zijn land ontvluchtte”.
Vaessen heeft al diverse historische stripboeken voor lezers van twaalf jaar en ouder op zijn naam staan: drie over de slag om Arnhem (1944) en één over de strijd om de Grebbeberg (1940). „Wilhelm II leek me een geweldige hoofdpersoon voor een verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Wie Eerste Wereldoorlog zegt, zegt ook Wilhelm II”, zei hij erover.
Het stripverhaal zal ook worden ingezet bij de educatieve programma’s van Museum Huis Doorn. Vaessen tekende de keizer in een vlotte realistische stijl als mens van vlees en bloed. „Wilhelm leefde een leven met hoogte- én dieptepunten. Geboren in het geslacht Hohenzollern was hij voorbestemd om grote dingen tot stand te brengen. Uiteindelijk stierf hij door bijna iedereen vergeten in zijn eigen koninkrijkje in Doorn.
Het leven van de keizer is een goudmijn voor elke stripmaker”, is Vaessens ervaring. „Wilhelm was een herkenbare figuur, een grote man die er in gezelschap vaak bovenuit stak, met een markante snor. Bovendien kleedde hij zich opvallend. De keizer is veel gefotografeerd en gefilmd. Degene met de mooiste pluim op zijn hoed of de mooiste kraag was Wilhelm II. Hij maakte van zichzelf al een stripfiguur. Verder had hij veel andere eigenschappen die interessant zijn voor een strip.”
Boekgegevens
De keizer die zijn land ontvluchtte, Hennie Vaessen; uitg. Pelikaanpers, Oosterbeek, 2017; ISBN 978 94 9000 007 3; 44 blz.; € 16,-.