’Onveilige werkomstandigheden worden gedoogd’
Gedogen van onveilige werkomstandigheden is de norm in Nederland. Uitval door ziekte het gevolg. Dat stelde directeur Wim Eshuis van het FNV Bureau Beroepsziekten woensdag tijdens het symposium ’De toekomst van de beroepsziekten in Nederland’ in Utrecht.
Bij het Bureau Beroepsziekten hebben sinds de oprichting vier jaar geleden ruim 2000 mensen aangeklopt wegens onveilige arbeidsomstandigheden. Inmiddels heeft het FNV-bureau in vijfhonderd dossiers de werkgever aansprakelijk gesteld. In circa honderd zaken is een claim toegekend, waarbij in totaal bijna 3 miljoen euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd.
Volgens Eshuis moet de aanpak van beroepsziekten op de schop. Hij ziet nu „een gapend gat” tussen regelgeving en wetenschappelijke kennis over arbeidsrisico’s en de praktijk op de werkvloer om mensen te beschermen.
Hij wees op de woensdag gepresenteerde bundel van het Bureau Beroepsziekten met de ervaringen van werknemers, zoals een uitvoerder in de bouw met burn-out, een onderhoudsmonteur met lawaaidoofheid, een vleesverwerker met een kapotte rug en RSI bij een bedrijfsjournaliste of een koekjesverpakker.
Bij veel bedrijfsartsen ontbreekt volgens Eshuis de aandacht voor beroepsziekten. Arbo-artsen zouden ook onvoldoende onafhankelijk zijn van de opdrachtgever, de werkgever. „Zieke werknemers worden zo snel mogelijk aan het werk gestuurd onder het motto: rust roest. Bedrijfsartsen hebben geleerd dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten. Dat zou definitieve uitval voorkomen. Nog meer ellende is echter het gevolg.”
De Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) erkent dat er incidenten zijn. „Maar wij herkennen ons niet in deze kritiek op brede schaal”, aldus een zegsman. Volgens hem heeft de beroepsgroep voldoende waarborgen ingebouwd met protocollen en een geschillencommissie voor klachten van cliënten.
Eshuis hekelt verder de rol van verzekeraars. „Brieven verdwijnen onder in een la of worden niet beantwoord. Vertragen en doorschuiven van dossiers is doorgaans de belangrijkste activiteit van de verzekeraar. Want tijd is geld, dat wil zeggen: uitkeren kan altijd nog, het liefst zo laat mogelijk.”
Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat Eshuis er „achteloos aan voorbij” dat het bewijzen van aansprakelijkheid vaak een ingewikkelde en daardoor langdurige kwestie is. „Wel zijn we het met het Bureau Beroepsziekten eens dat de aanpak beter kan”, stelde een woordvoerder van de verzekeraars.
Het verbond zou graag zien dat in de kabinetsplannen voor een nieuw WAO-stelsel werkgevers de verplichting krijgen zich te verzekeren tegen beroepsrisico’s. „Daardoor valt de discussie over de aansprakelijkheid weg. Bovendien bouw je direct in dat verzekeraars werkgevers stimuleren om te investeren in preventie, om het risico zo klein mogelijk te houden.”