Groen & duurzaamheid

Wier voor Scheveningen „groeit als kool”

Zeewierzaad dat bij een proef is uitgezet voor de kust van Scheveningen, blijkt goed te gedijen. Van enkele millimeters in oktober is het wier gegroeid tot meer dan 40 centimeter deze maand, meldt Stichting Noordzeeboerderij dinsdag.

ANP
28 February 2017 14:52Gewijzigd op 16 November 2020 09:54
De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee werd in 2015 aan boord gehaald van de MS Terschelling. beeld ANP
De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee werd in 2015 aan boord gehaald van de MS Terschelling. beeld ANP

Het zogeheten suikerwier wordt in april geoogst als het naar verwachting door meer zonlicht-uren en minder golven nog verder is gegroeid. Daarna wordt het getest op kwaliteit en veiligheid.

Zeewier is breed toepasbaar. Het is te gebruiken als voedsel, maar zit ook in allerlei producten als tandpasta, kleding en make-up. Bovendien heeft het een zuiverende werking op het zeewater.

In het proefakkertje bij Scheveningen is in een raamwerk 80 meter draad met zaad uitgezet. Het bevindt zich op 15 kilometer uit de kust. Op die afstand liggen op de Noordzee ook windmolenparken. Daartussen (in de toekomst een gebied van zo’n 1000 vierkante kilometer) zou zeewierkweek kunnen plaatsvinden.

Eerder lukte het kweken bij een proef op de Noordzee bij Texel ook al. Toen werd gekeken of het wier wel wilde groeien. Nu gaat het er vooral om te kijken of het interessant is voor ondernemers en investeerders om in deze vorm van teelt te stappen.

Het project wordt uitgevoerd met het Zeewierplatform. Daarbij kijken meer dan vijftig verschillende bedrijven en overheden samen of het mogelijk is stapsgewijs tot een duurzame zeewiersector te komen. Zeewier komt nu vooral uit het buitenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer