Bladeren in het werk van middeleeuwse mystica Hildegard
Het wereldberoemde manuscript met de liederen van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen is gedigitaliseerd.
Dat meldde de Leuvense Alamire Foundation gisteren.
De Duitse non Hildegard von Bingen (1098-1179), de ”Sibille van de Rijn”, was een van de meest invloedrijke vrouwen van haar tijd. Vanuit haar benedictijnse klooster in Rupertsberg, bij Bingen aan de Rijn, correspondeerde ze met belangrijke politieke en geestelijke leiders uit haar tijd, onder wie keizers en pausen. Ze schreef over geneeskunde, wetenschap en religie. De visioenen die ze kreeg, noteerde ze in het boek ”Scivias”. Teksten over natuurwetenschappen en geneeskunde bundelde ze in ”Physica en Causa et cure”.
Het bekendst werd Hildegard echter met haar mystieke teksten en liederen, die nog steeds een groot aantal mensen aanspreken. De gezangen van de mystica zijn overgeleverd in twee manuscripten. Het eerste –de Riesencodex– wordt in het Duitse Wiesbaden bewaard. De andere codex gaf Hildegard destijds naar verluidt cadeau aan de monniken van Villers in België. Via Gembloux en Affligem kwam het manuscript –183 folio’s, 29 bij 20 centimeter– terecht bij de abdij van Dendermonde (Oost-Vlaanderen), waar het nog altijd wordt bewaard.
De Alamire Foundation, de onderzoeksgroep van de afdeling musicologie van de Katholieke Universiteit Leuven, heeft de zogenoemde Dendermonde Codex nu gedigitaliseerd. Iedereen kan zodoende, negen eeuwen nadat het vervaardigd werd, bladeren door het werk van Hildegard.
Bekijk de digitale versie van het manuscript.