Consument

Recept voor groenekoolsalade

Het bericht sneeuwde wat onder door het overige onrustbarende wereldnieuws van de laatste weken: er dreigt een tekort aan spinazie en sla. Dat komt door de minder gunstige weersomstandigheden in Spanje, waar deze groenten in dit seizoen vaak vandaan komen.

Geertje Bikker-Otten
23 February 2017 19:25Gewijzigd op 16 November 2020 09:52
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Niet onoverkomelijk, maar wel lastig voor mensen die graag rauwe groente eten. Dat is immers wat we zeker met sla en in mindere mate met spinazie plegen te doen. In het laatste geval tegenwoordig vaak fijngehakt in een smoothie.

Je zou haast vergeten dat er ook in dit seizoen genoeg andere groenten zijn om rauw te eten. Van eigen bodem nog wel. Witlof bijvoorbeeld – knapperig en licht bitter. Of geraspte winterwortel – zoet en pittig tegelijk.

En niet te vergeten allerlei kolen: wit, rood en groen en wat dies meer zij. Al ligt dat laatste op de een of andere manier in de Nederlandse kooktraditie niet zo voor de hand. Misschien omdat we sowieso niet van die enthousiaste kooleters zijn, afgezien van bloemkool en broccoli?

De groenekoolsalade uit het recept lijkt wel wat op wat Amerikanen ”coleslaw” noemen – een naam waarin je de Nederlandse herkomst nog terughoort. Er is alleen wel wat bezuinigd op de hoeveelheid mayonaise. Rauwe groente eet je immers ook een beetje voor de gezondheid. Of voor het gezonde gevoel. Ik in ieder geval wel.

Een schaaltje rauwkost bij de maaltijd is een terloopse manier om de hoeveelheid groente per dag wat op te krikken. Een dergelijke salade zou je ook als –aanvulling op– de lunch kunnen gebruiken. Weer eens wat anders dan boterhammen met kaas.

Wie terugdeinst voor het idee om rauwe kool te eten: als de salade een paar uur –of een dag– van tevoren wordt klaargemaakt, verliezen de reepjes de ergste knapperigheid.

Wat ook kan, is de gesneden groente in een vergiet storten en overgieten met kokend water. Daar wordt de kool ook wat zachter van. Dan hoef je er minder lang op te kauwen. Want rauwkost eten is een tijdrovende manier om groente te consumeren.

Groenekoolsalade

Ingrediënten (voor circa vier personen)

  • 150 g groene kool

  • 50 g wortel

  • 1 appel

  • 40 g rozijnen

  • 40 g walnoten

  • 1-2 el mayonaise

  • 2-3 el (magere) yoghurt

  • 1 tl citroensap

  • peper

  • zout

Bereiding

Snijd de kool doormidden en daarna in kwarten. Snijd een kwart in zo dun mogelijke reepjes. Dit zal ongeveer 150 g zijn, al hangt dat natuurlijk af van de omvang van de kool. Verwijder de dikke nerven zo veel mogelijk. Was de koolreepjes en laat ze uitlekken. Schil de wortel en rasp hem grof. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Pel de noten en hak of breek ze in stukjes. Roer mayonaise, yoghurt en citroensap door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing door de salade. Maak de salade minstens een uur van tevoren klaar. Langer is nog beter, een dag is ook geen probleem. Dan kunnen de smaken intrekken en worden de rauwe groenten wat zachter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer