„Christenen in Egypte verkeren in gevaar”
Opnieuw werden vorige week twee koptische christenen vermoord. Het zijn geen losstaande incidenten. „De christenen in Egypte verkeren in gevaar.”
Vorige week vrijdag werd de 50-jarige Gamel Tawfiq in de stad el-Arish, in de Sinaïwoestijn, doodgeschoten. De koptische leraar werd vermoord toen hij nietsvermoedend van zijn werk terugkeerde naar huis. Enkele dagen daarvoor was in dezelfde regio de kopt Bahgat Zakher gedood. Islamitische Staat (IS) eiste later de verantwoordelijkheid voor deze moord op.
Er zijn aanwijzingen dat het hier geen geïsoleerde incidenten betreft. Vorige maand werden er in Egypte in minder dan twee weken tijd vijf kopten vermoord. Het leidde tot een golf van kritiek van mensenrechtenorganisaties, die de Egyptische regering verwijten dat deze de dreiging tegen Egyptische christenen niet serieus neemt.
In 2016 vonden er zo veel aanslagen op Egyptische christenen plaats, dat The Economist in december waarschuwde voor „een bloedbad onder koptische christenen.” Volgens het Britse opinieblad zouden „boze Egyptische islamisten” hier voorbereidingen voor treffen.
In diezelfde maand kwamen 28 kopten om het leven tijdens een bomaanslag op de Sint-Peter- en Sint-Pauluskerk in Caïro. „Een waarschuwing voor de Egyptische regering en de internationale gemeenschap”, aldus de organisatie International Christian Concern. „De christenen in Egypte verkeren in gevaar.”
Afgelopen zondag publiceerde IS in Egypte een video waarin een gemaskerde man –Abu Abdullah al-Misri– zijn laatste wil voorlas. De man was in december verantwoordelijk voor de aanslag op de kerk in Caïro. In de video worden de Egyptische kopten bedreigd. IS kondigt aan dat hij naar Caïro zal optrekken om de stad te bevrijden. „We zullen komen met explosieven. Ik zweer dat dit werkelijk zal gebeuren.”
In Egypte vindt momenteel een machtsstrijd plaats die de kopten in een ongemakkelijke positie heeft gebracht. Nadat president Al-Sisi in 2013 de Egyptische Moslimbroeders had onttroond, verklaarde hij deze Moslimbroeders de oorlog. Al-Sisi hoopte dat de islamitische al-Azhar-universiteit zich zou ontwikkelen tot het gezicht van de gematigde islam in Egypte, iets wat ook de kopten ten goede zou komen. Toen al-Sisi in juli 2013 de macht aanvaardde, zaten de koptische paus Tawadros en Ahmed al-Tayeb van de al-Azhar gebroederlijk op het podium.
De universiteit neemt echter steeds meer afstand van de president. Deze riep bijvoorbeeld op de islamitische echtscheidingspraktijk te hervormen. Nu is een man gescheiden als hij drie keer ”scheiden” tegen zijn vrouw zegt, met als gevolg dat er in Egypte steeds meer gescheiden vrouwen zijn en kinderen zonder vader. De oproep van Al-Sisi viel echter slecht bij de geestelijken; hij werd scherp teruggefloten en de al-Azhar-universiteit keerde zich voor het eerst openlijk tegen hem.
Velen denken dat de universiteit zich wil distantiëren van de president. Die kan dan alleen nog rekenen op de steun van paus Tawadros. Een beangstigend scenario voor de Koptische Kerk.