Raad van Kerken: Populariteit Week van gebed neemt toe
Al jaren groeit de populariteit van de Week van Gebed voor de eenheid, en die tendens is nog steeds niet gekeerd, aldus de Raad van Kerken (RvK) in Nederland.
De raad concludeert dit op basis van de resultaten van een online enquête die hij uitzette na afloop van de Week van Gebed die in de derde week van januari werd gehouden. Zo’n 33 procent van de plaatselijke raden van kerken die de enquête invulden, maakte melding van een toename van het aantal deelnemers, tegenover 27 procent die minder mensen welkom kon heten.
Uiteraard is dit een indicatie, weet Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de RvK. „Wanneer kleinere gemeenten een toename melden en grotere een afname, dan kun je je afvragen wat dat betekent voor absolute aantallen.”
„Mogelijk heeft de stijging mede te maken met de deelname van een nieuwe partner, het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG)”, meent Van der Kamp. „Een bestuurslid daarvan was betrokken bij de voorbereidingen van de week en daarmee verbeter je tegelijk de toegang tot het confessioneel-protestantse deel van de kerken.”
Tevreden
Reacties op de enquête waren er van 176 plaatselijke (raden van) kerken. Dat komt volgens Van der Kamp neer op een respons van zo’n 15 procent, waarmee hij „heel tevreden” is.
Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers tevreden zijn over de data van de campagne en over het materiaal. „Mensen weten de weg op de website goed te vinden en de meditaties en de materialen voor kinderen zijn veel afgenomen”, stelt de RvK. Opvallend is wel dat de plaatselijke vieringen slechts in 32 procent van de gevallen gezamenlijk worden gehouden. Wanneer er wel gezamenlijke vieringen zijn, ontbreekt in 27 procent van de gevallen een deel van de lokale kerken.
Schoorvoetend
De Raad van Kerken en MissieNederland proberen samen om via de kerken het basisonderwijs te betrekken bij de Week van Gebed. Het gaat daarbij in principe om álle basisonderwijs, niet alleen het christelijke. Dat gaat „schoorvoetend”, bericht de RvK op haar website. Kerken stellen vaak vast dat de scholen erg vastzitten aan het eigen curriculum en ook dat er op een deel van de scholen terughoudend met levensbeschouwing wordt omgesprongen.
Een kleine meerderheid van de kerken, 51 procent, meent dat er plaatselijk wel enige openheid is om met kinderen in gesprek te gaan over de betekenis van gebed en levensbeschouwing. Vanwege deze meerderheid zal de RvK contacten met scholen in het kader van de week waarschijnlijk blijven stimuleren.
Lees ook:
Reformatie staat centraal tijdens Week van Gebed 2017 (Reformatorisch Dagblad, 13 januari 2017)