Jeugd Krimpenerwaard vindt interview met koning het leukst
Tot vreugde van duizenden inwoners van de Krimpenerwaard hebben koning Willem Alexander en koningin Máxima dinsdag een werkbezoek aan hun streek gebracht. „Ze waren echt in ons geïnteresseerd.”
De koning en koningin komen pas om 10.00 uur. Toch staan de meiden Karlijn Prins (12) en Regina Verykios (13) deze stralende dinsdagochtend al twee uur ervoor op hun post, bij het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel. Eigenlijk hadden ze naar het Driestar College in Lekkerkerk gemoeten: de school gaf geen vrije dag. „Maar ik heb ze afgemeld”, vertelt moeder Prins.
De kinderen van de drie gezamenlijke reformatorische basisscholen in Krimpen aan den IJssel kregen wel vrij. „Hier heb je de aanstichtster ervan”, wijst een vader naar kleuterjuf Burger van de Calvijnschool. De juf bekent. „Toen ik voorstelde om de Koelmanschool, de Admiraal de Ruyterschool en onze school hiervoor vrij te geven, vond iedereen dat een goed idee.”
Ook de Krimpense Susan van de Water staat alvast bij de dranghekken. Ze draagt een prachtig ”staatsieportret” van de drie prinsesjes. „Een zelfgemaakt schilderij in popart-stijl”, licht de eigenaresse van een lokaal workshopatelier toe. „Ik wil het aan de koning en koningin geven. Hopelijk lopen ze niet voorbij!”
Even voor tien uur ziet het raadhuisplein pas echt zwart van de mensen. Reikhalzend kijkt men uit naar het bezoek. „Daar komen ze!”, schreeuwen achtstegroepers van de Calvijnschool, springend van enthousiasme. Helaas: de Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit stapt uit. Hij begeleidt het vorstenpaar de gehele dag.
Even later rijdt eindelijk de koninklijke Audi voor. Vrolijk schudden de koning en koningin de vele handen die de Krimpenaren hen voor het gemeentehuis toesteken. Ook bloemen en tekeningen vinden hun weg. Dan stopt de koning bij Susans kunstwerk. Het valt duidelijk in de smaak. „Hij vond het ontzettend mooi, dus ik ben helemaal blij”, glundert Susan na afloop.
Berkenwoude
Binnen volgt een gesprek met de burgemeesters van de Krimpenerwaard over de recente, grootschalige herindeling binnen de streek. Dan trekt de stoet naar Gouderak. Bij gastenboerderij de Appelgaard ziet het vorstenpaar een voorbeeld van hoe melkveehouders in het weidegebied overstappen naar andere verdienmodellen en natuurbeheer.
Ondertussen kan geen enkele auto het naburige dorpje Berkenwoude nog in of uit. Behalve de koninklijke stoet, uiteraard. Die zal rond 13.00 uur arriveren.
Ook hier zijn de schoolkinderen in groten getale present. Van de christelijke basisschool De Wegwijzer, bijvoorbeeld. Maar ook vele scholieren van het Driestar College. Met verlof van hun ouders trapten ze na het derde lesuur zo snel mogelijk naar huis. „Berkenwoude heeft nooit een koning of koningin op bezoek gekregen, zoiets komt maar één keer voor”, licht moeder Mathilda de Jong het massaal genomen besluit toe.
Al snel na zijn aankomst stapt het koningsstel zalencentrum De Zwaan binnen. Daar spreken beiden onder meer met vrijwilligers die ouderen en asielzoekers begeleiden. Als laatste schuift het vorstenpaar met jongeren aan tafel. De koning en koningin tonen vooral interesse in hun toekomstperspectief. De meeste tieners blijken zich uitstekend thuis te voelen in de Krimpenerwaard. „Na mijn studie wil ik hier echt wel gaan wonen.”
Aan het eind biedt de koning hun de gelegenheid voor enkele vragen. Die grijpen de scholieren met plezier aan. Vragen over het leukste van zijn ambt – de ontmoeting met mensen – of hij mag stemmen – jawel – en waarom hij eigenlijk de Krimpenerwaard had willen bezoeken. Bij dat laatste blijkt de Commissaris van de Koning een grote rol te hebben gespeeld.
Die laatste vragenronde vonden de leerlingen het leukst, melden ze achteraf. Eerst waren ze wel zenuwachtig, bekennen Pieter-Jan en Janneke. Maar de spanning zakte snel bij het gesprek. „Ze luisterden echt, en wilden iedereen aan het woord laten.” Wessel: „En ze waren oprecht geïnteresseerd.”