Binnenland

Hulpverlener bereidt zich voor op terreur

Een cursus moet ambulancemedewerkers en andere hulpverleners voorbereiden op functioneren bij extreem geweld. Ze worden opgeleid door hulpverleners met oorlogservaring. De cursus gaat deze week van start.

Redactie binnenland
21 February 2017 12:09Gewijzigd op 16 November 2020 09:51
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

„We zien natuurlijk wat er gebeurt, ook dichtbij in Europa. We willen absoluut geen angst aanwakkeren. Maar moeten wél voorbereid zijn”, aldus Albert van Eldik, bestuurslid van V&VN Ambulancezorg, die het woord terrorisme met zorg vermijdt.

Maar daarover gaat het natuurlijk wel. De cursus is bedoeld om hulpverleners voor te bereiden op omstandigheden die onvoorspelbaar zijn en kunnen veranderen van redelijk veilig in levensgevaarlijk. Kan iedereen dat aan? „We hebben het hier over nieuwe omstandigheden. Maar weet je van tevoren hoe competent je bent bij extreme stress en in oorlogsomstandigheden?”

Ambulancepersoneel wordt daarom niet alleen getraind op het behandelen van kogelwonden en bomletsel, ook hun mentale weerstand wordt vergroot. Stel dat er nóg een aanslag plaatsheeft? Wat als de schutter nog steeds vrij rondloopt? „Mensen kunnen de neiging hebben om dan te vluchten of te vechten. Daarom zijn er oefeningen in de cursus opgenomen hoe de verpleegkundigen in deze omgeving van constante dreiging goed kunnen blijven functioneren”, legt Van Eldik vandaag uit in Trouw.

De cursus, naar Amerikaans model, wordt onder anderen gegeven door verpleegkundigen met ervaring in oorlogsgebieden. Zij laten zien hoe de cursisten verwondingen bij bomontploffingen of vuurwapens het beste kunnen behandelen. „In Nederland hebben we bijna geen ervaring met dat soort letsel”, weet Van Eldik.

Vanwege de terroristische dreiging zullen ambulancemedewerkers bij dit soort situaties mogelijk ook persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals kogelwerende vesten of scherfhelmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer