’Subsidie voor zonnepaneel komt toch los’
Honderd klanten van BeldeZon krijgen alsnog hun volledige subsidie voor de aanschaf van een zonnepaneel. Ze hadden hierover een conflict met de Belastingdienst, dat door de rechtbank in Den Haag in hun voordeel is beslecht. Dat heeft BeldeZon, leverancier van de zonnepanelen, dinsdag bekendgemaakt.
Het bedrijf trad samen met de betrokken klanten op als eisende partij in de zaak tegen de Belastingdienst. De inzet per klant was gemiddeld een bedrag van van 500 euro. In een soortgelijke zaak voor de rechtbank in Arnhem kreeg BeldeZon ook gelijk. Hier ging het om één klant. Over hetzelfde onderwerp lopen nog procedures bij de belastingkamers van de rechtbanken in Amsterdam en Den Bosch.
De klanten hadden in 2002 een beroep gedaan op de Energie Premie Regeling (EPR), die toen nog via de fiscus liep. Die regeling voorzag in een extra bonus, de zogenoemde EPA–bonus, bij het treffen van energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van een zonnepaneel. Voorwaarde was dat de aanvragers hun woningen door een adviseur hadden laten doorlichten op mogelijke besparingen.
In de betreffende gevallen weigerde de Belastingdienst echter over de brug te komen, omdat de betrokkenen de verkeerde procedure hadden gevolgd. Het bestellen van het zonnepaneel en de aanvraag voor het advies had via aparte formulieren moeten gebeuren en niet via één formulier. De rechter oordeelde onder meer dat dit standpunt van de Belastingdienst te stringent was en niet in de geest van de regeling, aldus een woordvoerster van BeldeZon in een toelichting.
Volgens BeldeZon, naar eigen zeggen marktleider in Nederland in de verkoop van zonnepanelen, zijn er nog honderden klanten die op eenzelfde manier hun EPA–bonus zijn misgelopen.
Het kabinet is vorig jaar oktober gestopt met de EPR. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil echter dat de overheid doorgaat met het subsidiëren van zonnepanelen en andere maatregelen om in huis energie te besparen.