Kerk & religie

Nieuwe kerk hhg Ouderkerk aan den IJssel: het wonder van de Abelenlaan

Twaalf jaar na het indienen van de eerste plannen wordt het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente van Ouderkerk aan den IJssel en omstreken geopend. „Het wonder van de Abelenlaan” noemen bouwcommissieleden de kerk.

Jan van Reenen
16 February 2017 19:05Gewijzigd op 16 November 2020 09:50
De hersteld hervormde gemeente te Ouderkerk aan den IJssel neemt zaterdag een nieuw kerkgebouw in gebruik. beeld RD, Anton Dommerholt
De hersteld hervormde gemeente te Ouderkerk aan den IJssel neemt zaterdag een nieuw kerkgebouw in gebruik. beeld RD, Anton Dommerholt

Het gebouw aan de rand van het dorp oogt in eerste instantie als vier naast elkaar staande, hoge huizen, maar de hoge nok en de royale vierhoekige ingangspartij helpen je snel uit de droom. Het gaat om een gebouw met klassieke vormen.

Gebouwd volgens een aangepast ontwerp, dat wel, want de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Ouderkerk aan den IJssel had allerlei voorwaarden aan het gebouw gesteld. Uitgangspunt was een vierkant blok, waarmee de architect creatief aan de slag moest gaan. Voordat de eerste tekening uitgewerkt kon worden, stroomden er duizenden liters water door de Hollandsche IJssel bij het dorp.

De gemeenteraad wees aanvankelijk een bouwvergunning voor de kerk aan de Abelenlaan af. Daarna haalde een verzoek om te mogen bouwen aan de Oude Kerkweg het niet. Pas in 2015 volgde definitieve toestemming voor de bouw aan de Abelenlaan. Een toren was niet toegestaan, terwijl de hoogte van kerk werd bepaald op maximaal 12 meter.

Ds. D. Heemskerk, predikant van de gemeente: „Het is als met de geschiedenis van de put van Izak. Er was drie keer strijd om een put, totdat hij er eindelijk een kreeg, die hij Rehoboth noemde.”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de eerste steen, die door ds. Heemskerk is gelegd, de tekst staat: „Want nu heeft ons de Heere ruimte gemaakt, en wij zijn gewassen in dit land.”

Brug

De kerk staat bij het water. Tussen het water en de kerk is een keermuur aangelegd. „Het is allemaal door vrijwilligers gedaan”, zegt L. G. I. Barth, ouderling en lid van de bouwcommissie. „Zij hebben in totaal meer dan een half miljoen euro bespaard op de bouwkosten, die inclusief de verwerving van de grond 5,3 miljoen euro bedragen.”

De kerk heeft twee toegangsdeuren, de ene aan de zijde van het parkeerterrein, de andere bij een brug die nog niet gereed is. De hoofdingang wordt gemarkeerd door natuurstenen accenten op de steunberen, een halfrond raam boven de deuren en twee statige lantaarns aan weerszijden ervan.

De kerk oogt klassiek, ook door de hoge ramen. „Dat is de bedoeling”, zegt ds. Heemskerk. „We hopen dat mensen aan de buitenkant zien dat het om een kerk gaat. Het is een getuigenis naar de samenleving.”

Alle zalen zijn inpandig. De kerkzaal neemt meer dan de helft van het gebouw in beslag. Vanaf de ingang van de kerkzaal kijk je recht op de kansel, „een klassiek model dat uit de Groenlandkerk uit Edam komt”, zegt president-kerkvoogd J. P. Don. Hij wijst ook op de kanselbijbel uit 1664, een geschenk van de catechisanten.

Opvallend zijn de vier enorme kroonluchters, ontworpen naar een zeventiende-eeuws model. Verder vallen de donkere lariksbalken op waarmee de staalconstructie is weggewerkt, de donkerrode kleur van de bankkussens en de galerij. De kerkzaal telt in totaal 931 zitplaatsen, een aantal dat uitgebreid kan worden tot 1000. ’s Zondags zit de kerk vol.

Groei

De gemeente heeft jarenlang gebruik kunnen maken van de kerk van de gereformeerde gemeente van Krimpen aan den IJssel. „Daar zijn we dankbaar voor”, zegt ds. Heemskerk. „Het is een wonder dat de kerk er gekomen is na alle moeilijkheden en dat in al die jaren het aantal leden toe heeft mogen nemen.”

Intussen is het kerkgebouw geaccepteerd in het dorp, constateren de leden van de bouwcommissie. Het wordt al de ”kathedraal van Ouderkerk” genoemd. Een niet-kerkelijke inwoner schonk een mooie maquette van de kerk. Don: „Zaterdag is het hele dorp welkom tijdens de opening.”

De kerk is klaar; het orgel volgt

Zaterdag vindt de officiële ingebruikneming van het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente (hhg) van Ouderkerk aan den IJssel en omstreken plaats. De bijeenkomst begint om 13.30 uur en wordt geleid door de predikant van de gemeente, ds. D. Heemskerk. Na het formele gedeelte is er gelegenheid om het kerkgebouw te bezichtigen.

Op 11 november 2015 werd de eerste paal van de kerk geslagen. Op 28 mei 2016 legde ds. Heemskerk de eerste steen.

Nu is het nog wachten op het orgel, een Flentroporgel uit de Maranathakerk in Amsterdam, dat door Van den Heuvel Orgelbouw wordt gerestaureerd, uitgebreid en van een nieuwe klassieke kast voorzien. Het instrument past precies tussen de kansel en het plafond.


Lees ook in Digibron

Eerste steen kerk hhg Ouderkerk aan den IJssel (Reformatorisch Dagblad, 02-06-2016)

Hhg Ouderkerk aan den IJssel krijgt drieklaviers orgel (Reformatorisch Dagblad, 19-05-2016)

Eerste paal hhg Ouderkerk aan den IJssel geslagen (Reformatorisch Dagblad, 19-11-2015)

Fiat voor kerk hhg Ouderkerk (Reformatorisch Dagblad, 12-12-2014)

Hhg Ouderkerk mag bouwen (Reformatorisch Dagblad, 19-09-2014)

Bevestiging en intrede ds. D. Heemskerk te Ouderkerk a/d IJssel (Kerkblad, 01-06-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer