Synode Anglicaanse Kerk verwerpt rapport dat geen ruimte ziet voor homohuwelijk
De generale synode van de Anglicaanse Kerk in Engeland heeft woensdagavond na urenlange besprekingen een rapport van de bisschoppen verworpen dat geen ruimte ziet voor de kerkelijke inzegening van het homohuwelijk.
In het begin deze maand gepresenteerde rapport roepen de bisschoppen weliswaar op tot een „cultuur van verwelkoming en steun” voor homoseksuele christenen, maar concluderen zij dat de huidige kerkorde en belijdenissen van de Church of England slechts ruimte bieden voor huwelijken tussen een man en een vrouw. Van diensten waarin gelijkgeslachtelijke relaties worden ingezegend kan dan ook geen sprake zijn.
Het rapport bracht de afgelopen weken beroering teweeg in met name het progressieve deel van de Kerk van Engeland. Woensdag boog de generale synode zich erover. Opmerkelijk genoeg stemde een meerderheid van de geestelijken, die een van de drie geledingen in de synode vormen, tegen het rapport.
De afgevaardigden van de synode van de Church of England zijn afkomstig uit drie groepen in de kerk: de bisschoppen, de geestelijken en de kerkleden, de zogenoemde leken. De bisschoppen gingen woensdag met 43 stemmen voor en 1 tegen akkoord met hun eigen rapport. Ook de leken –die over het algemeen conservatiever stemmen dan de bisschoppen en de geestelijken– ondersteunden het rapport, met 106 tegen 83 stemmen. Omdat de geestelijken echter met 100 stemmen tegen en 93 voor het rapport verwierpen, had het beleidsstuk geen steun in alle drie de ”huizen” van de synode. Dat betekent dat de bisschoppen met een nieuw rapport moeten komen.
Homoseksuele en lesbische kerkleden hebben enthousiast gereageerd op het verwerpen van het rapport, aldus de BBC woensdag. „Conservatieve evangelicals zijn echter ontzet. De uitkomst van de stemming bevestigt hun ergste vrees dat het gezag van de Schrift niet langer de regel is voor geloof en praktijk.”
De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, besloot het debat met een oproep tot „radicale nieuwe christelijke inclusie. Er zijn hier geen problemen, er zijn eenvoudigweg mensen.”