Politiek

SGP dicht de kloof voor de eenverdiener

Als het aan de SGP ligt, worden eenverdieners vanaf volgend jaar net zo behandeld als tweeverdieners. In haar door het Centraal Planbureau (CPB) doorgerekende verkiezingsprogramma dicht de partij de hard gegroeide fiscale kloof tussen beide groepen in één klap totaal.

Redactie politiek
14 February 2017 18:33Gewijzigd op 16 November 2020 09:49
beeld ANP
beeld ANP

In de doorrekening, die donderdag door het CPB wordt gepresenteerd, voert de SGP hiertoe een splitsingsstelsel in. Daardoor maakt het voor de inkomstenbelasting niet langer uit of een gezinsinkomen door één of beide partners samen is verdiend.

Partners mogen hun inkomens in zo’n stelsel namelijk bij elkaar optellen en delen door twee, zodat de fiscaal voordeligste verdeling kan worden gekozen. Precies zoals dat nu al gangbaar is voor alle andere vormen van inkomen, zoals inkomen uit sparen en beleggen of uit een belang in een bedrijf.

Eenverdieners met een modaal inkomen, die in het huidige belastingstelsel tot wel zes keer zoveel belasting betalen als tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen, lopen hierdoor hun volledige fiscale achterstand in, zegt SGP-Kamerlid Dijkgraaf. „Voor gezinnen met een inkomen van 40.000 euro daalt de inkomstenbelasting met wel 8000 euro.”

Uit de CPB-doorrekening blijkt dat eenverdieners er door de SGP-plannen gemiddeld met bijna 3 procent op vooruit gaan in koopkracht. Maar óók tweeverdieners gaan erop vooruit; met bijna 1 procent.

Dijkgraaf is content met het resultaat van de CPB-doorrekening. „Als SGP dichten we het fiscale gat van eenverdieners ten opzichte van tweeverdieners geheel. En zónder dat dit ten koste gaat van de inkomens van tweeverdieners. Verder daalt in onze plannen de werkloosheid en stijgt de economische groei.”

Het is voor het eerst dat de SGP een splitsingsstelsel heeft laten doorrekenen door het CPB. Dijkgraaf: „In eerdere doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s kozen we ervoor om de algemene heffingskorting voor niet-werkende partners, die nu stapsgewijs wordt afgebouwd, weer terug te brengen. Maar daarmee konden we nu simpelweg niet volstaan. De belastingkloof tussen een- en tweeverdieners is de laatste jaren zó hard gegroeid dat het gat het in sommige gevallen wel 8000 euro beslaat. Door de heffingskorting te herstellen, geef je een eenverdiener daarvan dan 1000 euro terug. Maar dan herstel je het onrecht dus slechts voor één achtste deel.”

Omdat de invoering van een splitsingsstelsel een zogenoemde “grote stelselwijziging” betreft, werden de eerste contacten met het CPB hierover al in juni 2015 gelegd. Dijkgraaf noemt de doorrekening dan ook een intensief traject. „We hebben er dit keer écht in geïnvesteerd. Door onze opvatting over de huidige ongelijke fiscale behandeling van eenverdieners, maar ook over de waarde van mantelzorg en vrijwilligerswerk staan we in het CPB-model meteen al op achterstand. Je kunt er dan voor kiezen om, zoals de PVV en 50Plus hebben gedaan, je programma dan maar helemaal niet door te laten rekenen. Of je doet het wel en je loopt een stapje harder dan de rest. Dat is wat wij hebben gedaan.”

Het splitsingsstelsel wordt door de SGP ingevoerd in combinatie met wat de partij een „sociale vlaktaks” noemt: één belastingtarief van 36,5 procent voor alle inkomens tot 100.000 euro. Alle inkomens daarboven worden belast tegen een speciaal toptarief van 49 procent. Dijkgraaf: „Op die manier houdt iedereen in elk geval meer dan de helft van zijn verdiende euro’s over. Dat vinden wij belangrijk, niet alleen omdat uit onderzoek blijkt dat een hoger toptarief niet werkt en puur symboolpolitiek is, maar net zo goed omdat óók een arbeider met een wat hoger inkomen zijn loon waard is.”

In de plaats van de huidige algemene heffingskorting voert de SGP een “draagkrachtkorting” in, die afhankelijk is van het aantal volwassen in een huishouden en bedoeld is om het inkomen dat een gezin minimaal nodig heeft om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien, vrij te stellen van belastingen. Voor eenverdieners met een laag inkomen en voor alleenstaanden is deze draagkrachtkorting nog eens enkele honderden euro’s hoger, zegt Dijkgraaf. „Op die manier zorgen we ervoor dat ook deze groepen er per saldo op vooruit gaan.”

In totaal verlaagt de SGP de lasten voor gezinnen met ruim 5 miljard euro. Naast de belastingmaatregelen trekt de partij daartoe onder meer 600 miljoen euro uit om de kinderbijslag te verhogen, met circa 200 euro per kind per jaar. Verder verlaagt de partij, om banengroei te stimuleren en zo de werkloosheid te verlagen, de lasten op arbeid met 15 miljard euro. De partij dekt dit deels door vergroeningsmaatregelen, zoals een belastingstijging op verpakkingsmaterialen, restwarmte en vliegtickets. Ook verhoogt de partij de belastingen op rookwaren, alcohol, kermissen en casino’s.

Zoals eerder al was aangegeven, trekken de staatkundig gereformeerden ook de buidel voor Defensie. De komende jaren wil de partij het budget voor de krijgsmacht met 3 miljard euro verhogen.

Lees meer achtergronden en opinies in ons thema Eenverdieners.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer