Platbrood met gegrilde groenten voor onderweg
Of ik in de kookrubriek iets kon doen met de Fiets- en Wandelbeurs, was de vraag. Tja, de vorige keer, twee weken terug, stond op deze plek net een recept voor een gezonde schoollunchbox. Een beetje veel van het goede, weer iets voor onderweg, dacht ik eerst. Maar ach, waarom ook niet, de onderweglunch kan best een oppepper gebruiken. En mogelijkheden zijn er genoeg.
Ik dacht aan sandwiches, die in een rugzak hopeloos uit elkaar vallen. Ik dacht aan zompige broodjes met worst, die tijdens een flinke fietstocht veranderen in een heuse lekkernij. Ik dacht aan de spinazieomelet met geitenkaas die ik graag eet.
Maar ik moest vooral denken aan het broodje uit een Grieks speciaalzaakje dat ik vroeger regelmatig weghapte, lopend door mijn studiestad. Iets met veel groenten en kaas en een heerlijke grillsmaak. Het was niet iets opgerolds, als ik me goed herinner, eerder een platgewalste pide, zoals de Turk ook zijn broodjes die bestemd zijn voor de kebab platslaat.
Voor het gemak maakte ik er nu een opgerolde variant van. Kijk, een beetje een zootje wordt het toch wel, onderweg, maar stevig oprollen en goed inpakken voorkomt veel ellende. Het vergt trouwens wel enige voorbereiding, deze lunch, maar zeg nou zelf, wie fietst of wandelt moet goed voorbereid de paden op en de lanen in gaan. Met de dichterlijke „goedgevulde tas met niks erin” kom je niet ver. Vooral groenten grillen in de grillpan kost tijd, maar eerlijk, ze zijn onvervangbaar. Het broodje bakken is een eitje – en het is zo veel lekkerder dan een supermarktpita of -tortilla. Ook het smeersel heb ik bewust eenvoudig gehouden, het is een mengsel van alleen feta en Griekse yoghurt. Kies goede (schapen)feta, dan heb je meteen een goede smaak.
Als je dit broodje nou te veel gedoe vindt voor die ene keer dat je gaat fietsen of wandelen, beleg dan gerust een broodje kaas. Of lunch lekker onderweg. En maak het platbrood voor een uitgebreide thuislunch. Warm of lauwwarm ook lekker.
Goedbelegd platbrood
Ingrediënten (voor 4 opgerolde broodjes)
Voor het brood: 100 g bloem, 100 g volkorenmeel, 10 g bakpoeder, 150 g Griekse yoghurt, snuf zout, extra bloem.
Voor de kaasspread: 200 g feta, 200 g Griekse yoghurt.
Voor de vulling: 1 aubergine, 1 courgette, 1 rode puntpaprika, groene olijven, olijfolie.
Bereiding
Meng voor het brood bloem, volkorenmeel en bakpoeder. Voeg het zout en de yoghurt toe. Meng met een pollepel tot er zich een deegbal vormt. Kneed het deeg goed met de handen door. Is het te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe.
Verkruimel voor de kaasspread de feta in een hoge kom. Voeg de yoghurt toe en pureer met de staafmixer tot een fijne crème. Zet het smeersel koud weg.
Was en droog alle groenten. Schaaf de courgette met een kaasschaaf in de lengte in dunne plakken. Snijd de aubergine in de lengte met een scherp mesje in dunne plakken. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in lange repen. Verhit een grillpan. Smeer de groenten aan één kant in met olijfolie. Bak ze, op de geoliede kant, in een paar minuten aan beide kanten totdat er mooie grillstrepen verschijnen. Kwast bij de aubergine ook de bovenkant in voordat je de plak omdraait.
Bestrooi het werkvlak en de deegroller met bloem. Verdeel het deeg in 4 ronde bollen. Rol het deeg dun uit. De deegplak moet een doorsnede hebben van zo’n 26 tot 28 centimeter (mede afhankelijk van de grootte van de koekenpan). Verhit een koekenpan en bestrijk hem met olie. Leg een deegplak in de pan en bak elk brood zo in ongeveer 1 minuut per kant gaar en bruin.
Bestrijk elk ‘brood’ met een flinke eetlepel kaasspread. Verdeel, in een rechte streep, de groenten erop, en olijven naar wens. Rol het brood strak op en verpak het stevig in bakpapier en keukentouw of in aluminiumfolie.