Zes doden bij schietpartij in moskee in Quebec
Het aantal doden bij een aanslag zondagavond op een moskee in de Canadese stad Quebec is maandagmorgen gestegen naar zes. De politie sprak ook over acht gewonden. De Canadese premier Trudeau sprak van een terreuraanslag.
Sommige gewonden zijn er slecht aan toe, zei een politiewoordvoerster. Ten tijde van de aanslag waren er 39 mensen in de moskee. Eén verdachte werd op de plaats van het delict aangehouden, de andere in de buurt.
De politie bevestigde dat er twee verdachten zijn opgepakt. Deze drongen zondagavond rond acht uur het gebedshuis binnen en openden het vuur op de aanwezigen die daar waren voor het avondgebed. De agenten gaan ervan uit dat deze twee de enige daders zijn. Eerder meldden ooggetuigen dat er sprake was van drie daders.
De voorzitter van de moskee zei dat de schietpartij zich voordeed in het voor mannen gereserveerde gedeelte van het gebedshuis. De politie zette het gebied rond de moskee direct volledig af. De politie gaf later aan dat de situatie onder controle was en dat alle verdere aanwezigen in veiligheid waren gebracht.
Van de mogelijke daders is nog weinig bekend. Een lokale krant meldt dat een van de verdachten een kalasjnikov bij zich had. De Canadese zender CBC voert een ooggetuige op die de kreet „Allahoe akbar” (God is groot) zou hebben gehoord. Een van de aanslagplegers is geïdentificeerd als een Marokkaan, melden lokale media.
„Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars”, reageerde voorzitter Mohamed Yangui van het Islamitisch Cultureel Centrum.
Premier Philippe Couillard van Quebec betuigde via Twitter zijn medeleven met de familie van de slachtoffers en liet weten dat de provincie er alles aan doet om de veiligheid van de inwoners van Quebec te verzekeren. Premier Trudeau veroordeelde eveneens de aanslag „op moslims op een plek van gebed en toevlucht.”
De Nederlandse regering reageerde vol afschuw op de aanslag. Premier Rutte sprak van „laffe terreur.” „Canada is een land van vrijheden voor iedereen, van alle gezindten, net als Nederland.”
De politie van New York in het buurland VS heeft zondagavond direct extra patrouilles ingesteld bij moskeeën en andere gebedshuizen. Burgemeester Bill de Blasio liet moslims in zijn stad weten dat de politie hen zal beschermen. „Wij zullen alle haat en vooroordelen bestrijden”, schreef hij.
De aanslag vindt juist plaats in een tijd van verhoogde spanningen in de wereld naar aanleiding van het inreisverbod dat de nieuwe Amerikaanse president Trump heeft ingesteld voor burgers uit een aantal islamitische landen. Trudeau had zaterdag op de maatregel van Trump gereageerd met een tweet waarin hij vluchtelingen welkom heette, „ongeacht uw geloof.”
Naar aanleiding van de aanslag in Quebec benadrukte de premier dat religieuze verdraagzaamheid bij Canadezen hoog in het vaandel staat. „Moslim-Canadezen zijn een belangrijk deel van onze samenleving en voor deze zinloze daden is in onze gemeenschappen, steden en land geen plaats.”
Het Franstalige deel van Canada staat minder open voor immigranten dan de rest van het land. François Deschamps, oprichter van een steungroep voor vluchtelingen in de stad Quebec, zegt dat de aanslag hem dan ook „niet erg verrast.” Bij dezelfde moskee was in 2016 tijdens ramadan op de stoep een varkenskop achtergelaten.
Tegen deze achtergrond zou de aanslag op de moskee kunnen worden gezien als een anti-islamitische terreurdaad.
Deze theorie dook vanmorgen op internet op. Dit geweld zou bedoeld zijn om de regering van Canada (en andere landen) duidelijk te maken dat het beter is geen (islamitische) vluchtelingen toe te laten, omdat dit alleen maar leidt tot (meer) geweld.