Belastingdienst: Veel gesjoemel met aftrek van giften
De Belastingdient concludeert op basis van eigen waarneming dat burgers en bedrijven met opzet vaak ten onrechte giften aftrekken.
Dat staat in een rapport van de dienst dat staatssecretaris Wiebes van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Concrete cijfers noemt de Belastingdienst niet omdat daar nooit uitputtend onderzoek naar is gedaan. Wel is in het rapport te lezen dat er bij 25 procent van het totaalbedrag aan giften een omschrijving staat die niet concreet is terug te leiden naar een bepaalde organisatie. Slechts bij 15 procent van de nader bekeken tekstvelden kon bepaald worden dat de giftenaftrek is toegestaan. Dat wil niet zeggen dat de overige 85 procent een foutieve aftrek inhoudt. Er kan sprake zijn van een foute omschrijving zodat de gift wel was toegestaan.
Volgens de Belastingdienst zoeken burgers en fiscale dienstverleners grenzen op en overschrijden die. Zo zijn er drie bestuurders van een Rotterdamse onderwijsstichting opgepakt die voor een gering bedrag valse kwitanties verkochten waarop stond dat belastingplichtigen een contante gift hadden gegeven. De drie hadden 2000 valse kwitanties uitgegeven. Daarmee was ten onrechte 8,5 miljoen euro aan giftenaftrek geclaimd.
Burgers geven per jaar circa 2 miljard euro direct en circa 700 miljoen indirect via loterijen en nalatenschappen aan goede doelen. Bedrijven doneren zo’n 1,3 miljard euro per jaar. Niet iedereen maakt gebruik van de giftenaftrek. Dat zijn vooral oudere belastingplichtigen met een hoger inkomen. De totale giftenaftrek bedroeg in de periode 2008-2014 jaarlijks gemiddeld 845 miljoen euro.
In een ander rapport over de giftenaftrek dat Wiebes ook vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, staat een aantal voorstellen om het systeem van giftenaftrek te vereenvoudigen. Dat kan door directe subsidiëring van instellingen door de overheid. Of door verdubbeling van een particuliere gift door de overheid.
Wiebes schrijft dat een volgend kabinet hierover besluiten moet nemen.