Ds. Van ’t Hof: Toeval is wat God je laat toevallen
„Toeval bestaat niet. Of toch wel? Bij geval lieten de maaiers wat aren voor Ruth liggen en bij geval kwam er een priester langs dezelfde weg. Toevallig? Het geloof zegt: Alle dingen zijn in Gods hand. Toeval is wat God je laat toevallen.”
Over de vraag hoe Gods leiding en menselijke verantwoordelijkheid zich tot elkaar verhouden, sprak ds. P. M. van ’t Hof dinsdagmorgen in Hardinxveld-Giessendam, op de eerste van een serie themabijeenkomsten die de Hervormde Vrouwenbond de komende tijd belegt.
De predikant uit Huizen liet er in zijn inleiding geen onduidelijkheid over bestaan dat toeval niet bestaat. „De Heere regeert. Alles wat ons toevalt gaat niet buiten de Heere om. Alles gebeurt onder Zijn heerschappij.”
Bij geval
Toch kunnen er volgens hem vragen rijzen. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met Bijbelteksten waar gesproken wordt over „bij geval” of „toevallig”, zoals bij Ruth en in Lukas 10? Ds. Van ’t Hof: „In de geschiedenis van Ruth zie je Gods bijzondere leiding. Zij stond in de lijn van de komende Messias. En de priester die aan de man voorbij ging en hem half dood liet liggen: hier ging het Jezus erom duidelijk te maken wie onze naaste is.”
Bij de vraag hoe Gods leiding zich tot de menselijke verantwoordelijkheid verhoudt, hebben we te maken met Gods geopenbaarde wil en Zijn verborgen wil, aldus de Huizense predikant. „In Zijn Woord openbaart God Wie Hij is. In dat Woord wijst Hij ons op de ernst van de zonde, de noodzaak van de bekering en het volbrachte werk van de Heere Jezus. Het is onze verantwoordelijkheid om aan Zijn roepstem gehoor te geven en tot Hem de toevlucht te nemen. Zo moeten we ons vastklampen aan Zijn belofte.”
Gods verborgen wil is Gods eeuwig raadsbesluit, Zijn voorzienigheid en verkiezende liefde. Ds. Van ’t Hof waarschuwde ervoor „niet met de verkiezing te beginnen maar met onze roeping. Soms zien we pas achteraf duidelijk Gods leiding in ons leven”, zo zei hij. „Zoals bij Jozef, die tegen zijn broers zegt: Jullie hebben kwaad tegen mij bedacht, maar God heeft het ten goede gedacht, om een groot volk in leven te houden. Zo realiseert God Zijn plan, dwars door alle gebrokenheid heen. Bij de uitvoering van Zijn plan gebruikt Hij mensen met een verantwoordelijkheid voor wat zij doen en laten. Hij gebruikt ons vaak ondanks ons en soms ook dankzij ons.”
Waaromvragen zijn volgens de predikant heel legitiem omdat ze ook in de Bijbel voorkomen. „Ons waarom is opgenomen in het waarom van Jezus aan het kruis. Ga daarom met uw waaromvragen naar het kruis.”
Teken
Op de vraag of mensen om een teken mogen vragen om te zien of zij in Gods weg gaan, gaf ds. Van ’t Hof als antwoord dat we daarin voorzichtig moeten zijn. „Als we niet genoeg hebben aan het Woord alleen en daarom nog om een teken vragen, is dat niet goed. Wel kan God tekenen gebruiken ter bevestiging van ons geloof.” Daarvoor wees hij op de geschiedenis uit Genesis 24, waar Eliëzer in opdracht van Abraham voor Izak een vrouw moet gaan zoeken. „Hij gaat in vertrouwen en handelt in biddende afhankelijkheid. Als hij bij de waterput komt en om een teken vraagt, krijgt hij van God de bevestiging dat Rebekka de vrouw voor Izak zal zijn.”