Binnenland

Veel migranten halen inburgeringsexamen niet

Het inburgeringsbeleid brengt niet wat het kabinet-Rutte II ervan had verwacht. Het lukt veel migranten niet om het examen binnen de maximale termijn van drie jaar te halen. Wie officieel is ingeburgerd zou dan zelfstandig en actief aan de Nederlandse samenleving moeten kunnen deelnemen.

ANP
24 January 2017 06:35Gewijzigd op 16 November 2020 09:39
beeld ANP
beeld ANP

Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat dinsdag is verschenen, is het aantal inburgeraars dat erin slaagt om een hoger niveau te halen dan het verplichte examenniveau zelfs drastisch afgenomen. Dat kan de kans op werk of een opleiding negatief beïnvloeden.

In het rapport worden de resultaten tegen het licht gehouden van de Wet Inburgering die in 2013 van kracht werd. De sleutelrol die gemeenten speelden, is door de bezuinigingen grotendeels verdwenen. Van de 5415 inburgeraars die in de eerste helft van 2013 inburgeringsplichtig werden, had de helft op 1 juli vorig jaar nog niet voldaan aan de plicht. Een op de drie was geslaagd en een op de zeven (15 procent) was ontheven van de plicht of vrijgesteld.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt dat hij in oktober al maatregelen heeft genomen om de problemen aan te pakken. Hij „erkent dat het beter kan en moet” en sluit meer maatregelen niet uit.

Vluchtelingenwerk Nederland ziet het rapport als een bevestiging van kritiek die de organisatie al langer levert. Directeur Dorine Manson vind het weinig verrassend dat nieuwkomers die de taal nog niet spreken er niet in slagen op eigen houtje een geschikte cursus te vinden. „In plaats van nieuwkomers zo goed mogelijk te ondersteunen, probeert de overheid hen vooral op te jagen met sancties. De regels en procedures zijn voor de gemiddelde Nederlander al onbegrijpelijk. Nieuwkomers worden hier in de steek gelaten.”

Wat Vluchtelingenwerk betreft moet de overheid snel maatregelen treffen om te voorkomen dat vluchtelingen die in 2015 en 2016 in Nederland aankwamen de boot missen. „Bijvoorbeeld door het verbeteren van de informatievoorziening, en door een inspectie voor de kwaliteit van de cursussen en de examens in het leven te roepen.” Een volgend kabinet zou de Wet Inburgering daarnaast grondig moeten evalueren, vindt Manson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer